Вона не змінилася

13.05.2014
Заява Дмитра Фірташа про його зустріч із Петром Порошенком і нібито підтримку останнього на президентських виборах була результатом комбінації, здійсненої Юлією Тимошенко. Про це розповіли журналісти «Української правди» Сергій Лещенко та Мустафа Найєм у передачі «Поза записом» на Громадському ТБ.
Вони стверджують, що олігарх погодився поширити цю інформацію в обмін на зменшення суми застави за звільнення з-під варти екс-глави «Нафтогазу» Ігоря Бакуліна. Його обвинувачують у корупції.

«За нашою інформацією, суму застави зменшили після того, як відбулися за певних посередників переговори між Юлією Тимошенко, Дмитром Фірташем та Юрієм Бойком. І одна з висловлених умов зміни Бакуліну запобіжного заходу — Фірташ мав публічно визнати зустріч із Порошенком у Відні», — розповів Сергій Лещенко.

Бакуліна звільнили з-під варти 25 квітня, Фірташ оприлюднив потрібну Тимошенко інформацію в інтерв’ю російській службі Бі-Бі-Сі 30 квітня. Для лідерки «Батьківщини» факт його зустрічі з Порошенком є нині головним і єдиним аргументом у війні проти лідера президентських перегонів. Юлія Володимирівна скрізь розповідає, що Порошенко — представник олігархів.

«Спочатку я не міг зрозуміти, для чого Фірташ це робить, — коментує цю історію колишній народний депутат Тарас Чорновіл. — Якихось тісних зв’язків між Порошенком та групою Фірташа ніколи не було. Все з’ясувалося, коли з’явилася інформація про звільнення Бакуліна. Стало зрозуміло, що це був елемент торгів із Фірташем: ти робиш таку от заяву, а ми випускаємо важливу для тебе людину. Бакулін справді міг би розповісти багато чого, в тому числі небажаного для Фірташа. Тому відбувся брудний торг. Він був би неможливий без участі нинішнього вищого керівництва держави, яке повністю підконтрольне Тимошенко».

Боротьба Юлії Володимирівни проти Порошенка виглядає дивною. Адже це руйнує єдність демократичних сил, таку потрібну Україні в нинішні та й наступні важкі часи. Водночас Тимошенко палить усі мости до співпраці з майбутнім Президентом. Згідно з проведеним центром Разумкова в кінці квітня опитуванням, у першому турі Порошенка готові підтримати 48% тих, хто прийде на дільниці. Юлію Тимошенко — близько 15%. У разі виходу їх до другого туру розрив був би ще більшим — 47% проти 11%.

Можливо, однак, Тимошенко вже усвідомила свою поразку, змирилася з нею і розпочала звичну для себе опозиційну боротьбу з задіянням так само звичних брудних технологій.

«Тимошенко не змінилася з часів арешту. Все звелося до відвертого популізму, що видно з її програми, і до боротьби з Порошенком як нібито з уособленням олігархів, — каже політичний аналітик Борис Кушнірук. — Вона навіть на рівні месиджів не може запропонувати людям щось позитивне — лише сигнали про те, що з кимось бореться. Але виборці вже змінилися. Людей цікавлять конкретні речі: що робити з економікою, як подолати корупцію, яким чином підняти виробництво тощо. Просто боротьба з кимось уже не сприймається. Потрібен позитив, демонстрація вміння зробити життя кращим. Та Тимошенко на це не здатна».

Про те, що Юлія Володимирівна зовсім не змінилася, свідчить ще одна оприлюднена Лещенком та Найємом інформація. Недавно в київському офісі «Батьківщини» на вулиці Турівській побували батько і син Калетники, люди з «гвардії» Януковича. Ігор Калетник — колишній керівник митниці, а потім віце-спікер Верховної Ради, член Компартії. Головуючи 16 січня на засіданні парламенту, він з порушенням процедур провів горезвісні репресивні закони. Його батько Григорій Калетник, також народний депутат, так само тривалий час вірно служив Партії регіонів.

За інформацією Лещенка та Найєма, до Тимошенко Калетники ходили домовлятися про своє безперешкодне повернення в українську політику. Судячи з усього, розмова вдалася. Ігор Калетник, який після падіння режиму Януковича втік до Росії, знову вільно почувається в парламенті.

«Відомими є її добрі стосунки з Медведчуком, Андрієм Клюєвим. Вона ніколи не каже про них нічого поганого, — нагадує Тарас Чорновіл. — Тимошенко «воює» з олігархами, але той-таки Ахметов практично відкрито її підтримує. Ця нібито боротьба настільки фальшива та безчесна, що без наслідків не залишиться. Люди після Майдану не сприймають брехню і хочуть, щоб політики були іншими».