Гроші транзитом

08.05.2014
Гроші транзитом

Із кредитом МВФ українці очікують долар, дешевший, ніж 11 грн.

У ніч із вівторка на середу відбулася подія, якої вже давно чекали, на яку сподівалися, обіцяли і якої за чотири роки не змогла домогтися попередня влада — Міжнародний валютний фонд розблокував програму «стенд-бай» і виділив нашій державі черговий транш кредиту. Перші 3,2 млрд. доларів уже надійшли на рахунок Національного банку, — підтвердив його голова Степан Кубів. Усього ж МВФ вирішив надати Україні позичок на суму 17,01 млрд. доларів.

Нинішня сума — максимальна на тлі інших траншів для України. Всього ж упродовж нинішнього року наша держава має отримати чотири такі транші. Другий, у сумі 1,4 млрд. доларів, має з’явитися вже у липні, третій — у такому ж обсязі — у вересні, четвертий — рівно на таку ж суму — у грудні 2014. Фінансуватимуть Україну за умов, що ми не порушуватимемо взяті на себе зобов’язання. Тож Фонд здійснить декілька контрольних місій — 25 липня, 25 вересня, 15 грудня. Ще п’ять «контрольних точок» заплановано на 2015—2016 роки. Якщо все буде добре, то п’ятий транш ми зможемо мати у березні 2015-го. Його сума становитиме 2,17 млрд. доларів. Шостий і сьомий — у такому ж обсязі — у червні та вересні наступного року. Завершать нинішню програму восьмий та дев’ятий транші — у грудні 2015 та березні 2016-го — Україні нададуть 1,06 млрд. доларів.

«Отримані нині кошти будуть насамперед використані для погашення зовнішніх боргів України, — пояснює «УМ» старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. — Адже до кінця року ми маємо заплатити своїм кредиторам близько 9 млрд. доларів». На поповнення золотовалютних резервів НБУ відтак використають близько одного мільярда. «Інформація, що нові транші будуть надані для погашення старих боргів, звучала вже давно, нічого нового у ній не міститься», — каже Газізуллін.

Утiм і розглядати МВФ як структуру, яка просто перекладає гроші з однієї своєї кишені в іншу, було би також не зовсім правильно. «Черговий транш кредиту «стенд-бай» суттєво стабілізує фінансову ситуацію у державі, — каже експерт. — Насамперед тому, що він суттєво знижує ризик дефолту». Який суттєво загострився восени минулого року — і подолати його вдавалося лише кредитами: спочатку з Москви, тепер із Вашингтона.

Як заявив голова НБУ Степан Кубів, кредит МВФ має посприяти у вирішенні й головної проблеми для українців — укріпить курс національної валюти. Такої ж думки, до речі, дотримується і сам Фонд. У Меморандумі економічної і фінансової політики, підготовленому його фахівцями, написано: курс української гривні щодо американського долара вже на кінець травня стабілізується на позначці 10,95. І на цьому ж рівні перебуватиме до кінця року.

Утiм вітчизняний міжбанківський ринок учора, здається, навіть не помітив подарунка із Вашингтона. Коли політики та урядовці ділилися своїм оптимізмом щодо курсоутворення, гривня радісно падала донизу. Так, міжбанк у середу відкрився падінням гривні до 12.00 за долар, потім було 12.20, 12.30... «Ситуація з курсоутворенням залежить не тільки від кредиту МВФ, — сказав Ільдар Газізуллін. — Але й від багатьох інших чинників також. І навіть таких, як події на сході України». Назагал же, трендом нинішнього року буде гнучкий курс національної валюти. Про «стабільність», яка існувала за минулої влади — курс 7,99 упродовж багатьох місяців поспіль — доведеться забути. Натомість гривня доволі відчутно коливатиметься. «Існуватиме коридор від 10 до 13 гривень за долар», — сказав Газізуллін.

У віддаленій же перспективі можливості рідної гривні не виглядають надто привабливими. «Її вартість залежатиме від ефективності реформ, а у цьому плані багато успіхів досягнути поки не вдається», — резюмує експерт.