Спробуйте наступного разу

29.04.2014
Спробуйте наступного разу

Претендент чемпіону не рівня. (з «Фейсбуку» братів Кличків.)

Зібравши в себе практично всі можливі чемпіонські пояси, Володимир Кличко довів, що на даний час у нього немає конкурентів. Утім щоразу, коли підходив час для чергового захисту Володимиром своїх титулів, знаходився сміливець, який на весь світ кричав, що «порве українського чемпіона на шматки». «Я легко переможу Кличка. Він 10 років був на вершині, але все тому, що перебував у комфортних умовах. Але тепер йому протистоятиме голодний боксер, якого переповнює бажання переписати історію», — такою була риторика Алекса Леапаї, з яким минулої суботи в німецькому Оберхаузені зустрічався Володимир. Утім, як показав поєдинок, слова австралійця самоанського походження так і залишилися голосними заявами, чий похід за чемпіонськими поясами Кличка-молодшого завершився на підлозі. Уже в п’ятому раунді суддя зупинив двобій після того, як претендент опинився в нокауті.

Коли стало відомо, що Леапаї доведеться боксувати з Кличком, думається, багато хто з шанувальників боксу вирішив, що українець знову собі в суперники обрав комфортний боксерський «мішок». Проте насправдi зустріч Володимира з маловідомим австралійцем була обумовлена не бажанням нашого співвітчизника, а регламентом WBO, що зобов’язував чинного чемпіона боксувати з офіційним претендентом, яким, після перемоги над росіянином Денисом Бойцовим, став Леапаї.

Щоправда, статус офіційного претендента особливо не додав сили австралійцеві, який, насправді, виявився легкою жертвою для Кличка-молодшого.

Попри активний початок бою, на 15 сантиметрів нижчий за Володимира опонент уже через хвилину після старту поєдинку опинився в нокдауні. Намагаючись за допомогою «тарану» скоротити дистанцію, самоанець щоразу наштовхувався на джеб опонента. По суті, цей добре відомий технічний елемент став для Леапаї проблемою, яку вирішити він не зміг.

«Я передивився велику кількість боїв Володимира, але цього вечора він боксував зовсім не так, як ми звикли бачити», — намагався пояснити свої беззубі дії претендент. Хоча, по правді кажучи, у бою з австралійцем Кличко не продемонстрував нічого нового. Навпаки, українець діяв у класичний для себе манері. Завдяки джебу українець тримав суперника на безпечній дистанції, розриваючи яку, той потрапляв під ще більшу «роздачу».

«Я намагався дістати його, але Володя бився дуже розумно. Мені не вдалося обійти його джеб, а він робив усе, що хотів. Що ж, для мене це хороший урок», — констатував Леапаї, який лише двічі, та й то не сильно, зміг влучити в голову своєму візаві. Вочевидь, виходячи в ринг проти Кличка, австралієць розраховував саме на щасливий удар, проте прикластися як слід до цілі не зміг.

«Під час бою я бачив, що Алекс шукав нагоду для удару з правої. Якби він хоча б раз влучив у мою голову, думаю, я б не зміг прийти на прес-конференцію», — сказав після достроково завершеного протистояння наш суперчемпіон.

Власне рішення не затягувати бій у довгий ящик прийшло Володимирові на думку якраз після того, як Леапаї вдруге «погладив» його своєю «кувалдою». Щойно зрозумівши, що гратися з «голодним звіром» небезпечно, Кличко ввімкнув усі свої резерви й дуже швидко вклав противника на поміст рингу.

Свою перемогу Володимир присвятив Україні та українському народу. «Слава Україні! — сказав одразу після поєдинку його переможець. — Усіма думками я знаходжуся там. Сподіваюся, що в нас ніколи не буде війни. Я не хочу, щоб гинули люди».

Загалом увесь боксерський вечір в Оберхаузені, який, до слова, на своїй території відмовилося транслювати російське телебачення, був суціль пронизаний українським духом. «Синьо-жовта» програма заходу розпочалася з бою Олександра Усика, який, нокаутувавши ганця Бена Нсафоа, здобув свою третю перемогу на профі-ринзі. Її продовжила дружина Віталія Кличка — Наталія, яка, вбравшись у сукню національних кольорів, чудово виконала український гімн перед головним боєм вечора. Про свою підтримку нашій державі засвідчила й американська наречена Володимира Кличка Хайден Пенетьєррі, яка весь бій просиділа з «синьо-жовтим» прапорцем.