З миром із Берліна

25.04.2014
З миром із Берліна

Німецький піаніст Давід Мартелло виступає на Майдані і своєю музикою робить людей добрішими. (Ольги ЖУК.)

Проходячи у справах через майдан Незалежності, здивувалася, що біля сцени згуртувалися десятки людей. Звідти долинала музика. Наче хтось грав на піаніно. Коли я пробралася у гущу, була вкрай здивована. Під сценою стояло чорне піаніно на колесах. За ним сидів смуглявий хлопець у капелюсі зі значком прапора України і божественно грав мелодію за мелодією.

Це був піаніст Давід Мартелло (Davide Martello) з Берліна. Він приїхав на власному автомобілі з трейлером, в якому возить електронне піаніно. Унікальний інструмент музикант змайстрував власноруч (з підсвіткою клавіш, закрите тканиною від вологи, закріплене на металевій конструкції з колесами, яку можна транспортувати за допомогою велосипеда). Перед приїздом у Київ Давід побував у Донецьку. 21 квітня він дав концерт перед захопленою будівлею обласної держадміністрації на підтримку миру і розуміння між людьми. Українцям він пояснював, що їздить по світу і просто грає музику.

Коли Давід виїжджав iз Німеччини на тривожний схід України, на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав: «Захищай не країну, захищай не партію, захищай не мову, захищай не релігію, але захищай мир!». У Києві Давіду не довелося нікого переконувати у тому, що «не важливо, на якій мові ви говорите, важливо, щоб ми один з одним спілкувалися, щоб ми разом сміялися». Якраз на Майдані з комунікацією і сміхом більше ніж «ок». Давіду першим ділом причепили синьо-жовтий прапор до піаніно, принесли каву, сік, паску, бутерброди, цукерки. «О, шоколад я люблю», — зізнався Давід, а от хліб із ковбасою пропонував усім, хто грав iз ним на піаніно в чотири руки. Одна жінка навіть запропонувала зібрати гроші для музиканта. Люди вмить почали витягувати купюри і складати на піаніно. На що Давід відповів: «Ні! Ніяких грошей!».

Німця італійського походження, який не знає ні слова українською і може кілька фраз сказати російською, не відпускали з площі ні на мить. Люди наспівували мелодії, а Давід підхоплював їх і грав, імпровізуючи. А ще його навчили грати «Ще не вмерла». А от iз піснями «Океану Ельзи» піаніст не впорався. Обіцяв удома вивчити і наступного разу зіграти в Києві. Понад шість годин поспіль (iз 17.00 по 23.30) Давід Мартелло не відходив від піаніно. «Я люблю тебе, Києве!» — вигукував майже опівночі піаніст. А люди, які його оточили, відповідали взаємністю: We love you too, Davide!

Давіду Мартелло — 31 рік. Він — професійний перукар. Грає на саморобному піаніно в різних країнах на головних площах. Коли в Туреччині були протести влітку 2013-го, він дав концерт на площі Таксім у Стамбулі. Тепер на його рахунку — Донбас і київський Майдан.