Незавершений диктат

25.04.2014
Незавершений диктат

«Баварія» не змогла дотиснути «Реал». (з сайта УЄФА.)

Попередник Хосепа Гвардіоли на тренерському містку «Баварії» — Юпп Хайнкес — у минулому сезоні зробив із мюнхенцями «золотий хет-трик», що раніше нікому не вдавалося. Відтак, заступаючи на новий для себе пост, Гвардіола отримав серйозний виклик, адже йому, успішному в минулому керманичу «Барселони», тепер потрібно доводити свою геніальність під тиском здобутків свого попередника.

Повторити цього року потрійне досягнення Хайнкеса іспанському наставнику вже не вдасться, адже Кубок Німеччини дістався дортмундській «Боруссії». Утім цей прокол Гвардіола зміг компенсувати встановленням швидкісного рекорду зі здобуття «срібної салатниці» — національним чемпіоном сезону 2013/2014 років «Баварія» стала за сім турів до завершення першості.

Водночас значно переконливішим підтвердженням звання одного з найуспішніших наставників сучасності має стати виграш «Баварією» Хосепа Гвардіоли Ліги чемпіонів-2013/2014. Власне, якщо це відбудеться, мюнхенці стануть першим колективом, якому вдасться захистити титул переможців Суперліги.

Щоправда, на шляху до головного поєдинку турніру баварцям необхідно вирішити проблему «Реалу», який у першому півфінальному матчі, що відбувся в Мадриді, мінімально переграв команду Гвардіоли. «Ми контролювали гру, але не її результат. Думаю, що ще жодна «Баварія» не володіла такою перевагою на «Сантьяго Бернабеу», — охарактеризував поєдинок «невикористаних можливостей» спортивний директор мюнхенців Матіас Заммер. І справді, весь матч чинні володарі Кубка чемпіонів «просиділи» на воротах Ікера Касільяса (відсоток володіння м’ячем — 72 проти 28), утім класична академічність, з якою хлопці Гвардіоли намагалися завершувати свої атаки, не принесла ніяких дивідендів. Натомість «Реал», зробивши ставку на контратакувальну гру, реалізував чи не першу слушну нагоду, завдяки швидкій багатоходівці за участю Каріма Бензема та Кріштіано Роналдо, котрий уперше після тритижневої перерви з’явився на футбольному полі.

«Вітаю суперника з перемогою, але в Мюнхені буде ще один матч, тоді й поглянемо на підсумковий результат. «Реал» — фізично потужна команда, краща у світі з точки зору гри на контратаках. Сьогодні ми мали перевагу у володінні м’ячем, діяли через фланги. Однак забити не змогли. Проте я вірю, що в матчі-відповіді мої хлопці зможуть зіграти ще краще», — Хосеп Гвардіола підсумував невтішний вояж на «Сантьяго Бернабеу», де, до слова, раніше, тренуючи «Барселону», він не програвав.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (поєдинок середи, перший матч).

«Реал» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:0

Гол: Бензема, 19

«Реал»: Касільяс, Карвахаль, Рамос, Пепе (Варан, 73), Коентрау, Модрич, Алонсо, Ді Марія, Іско (Ільяраменді, 82), Бензема, К. Роналдо (Бейл, 73)

«Баварія»: Нойєр, Рафінья (Х. Мартінес, 66), Дж. Боатенг, Данте, Алаба, Лам, Швайнштайгер (Мюллер, 74), Роббен, Кроос, Рібері (Гьотце, 72), Манджукич

Попередження: Іско, 57

Суддя: Уебб (Англія)

Мадрид, «Сантьяго Бернабеу», 80 350 глядачів.