13 — цифра сильних

25.04.2014
13 — цифра сильних

Ольга Харлан. (УНІАН.)

Восьмий рік поспіль Національний олімпійський комітет разом iз Міністерством молоді та спорту проводить урочисту церемонію нагородження героїв спортивного року. Останні кілька разів спортивні «Оскари» вручали в Міжнародному центрі культури та мистецтв (Жовтневий палац), проте через його активну «участь» у революційних подіях на Майдані цьогорічні урочистості пройшли на території реконструйованого НСК «Олімпійський». Позавчора в «Олімпійському дворику» головної арени футбольного Євро-2012 організатори «Героїв спортивного року» роздали 13 статуеток. Саме стільки номінацій утворив НОК, підбиваючи підсумки 2013 року.

Головними «оскароносцями» на таких заходах традиційно стають найкращі спортсмени року. Власне, в чоловічій категорії вибір у експертів був не надто великим. По суті, конкурентів у чемпіона світу зі стрибків у висоту Богдана Бондаренка просто не було.

Натомість у жінок над вибором найкращої спортсменки минулого сезону представникам олімпійської Академії довелося помізкувати. Зрештою, головну нагороду вручили біатлоністці Олені Підгрушній, яка на чемпіонаті світу-2013 здобула золоту, срібну та бронзову нагороди. Водночас чемпіонка світу з багатоборства Ганна Мельниченко отримала спортивний «Оскар» як переможниця номінації «сенсація року». А титулована Ольга Харлан, котрій у минулому році вдалося поповнити свій величезний медальний доробок індивідуальним «золотом» планетарної першості, стала переможцем в номінації «герой українського спорту». Відтак закономірно, що саме особистого наставника Ольги — Артема Скорохода — визнали найкращим тренером року. Звання найкращої команди року вже не вперше здобула збірна шаблісток (Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Вороніна, Аліна Комащук), яка в 2013 році змогла перервати панування росіянок на світовому олімпі. Водночас кращими «ігровиками» стали хокеїсти «Донбасу».

НОМІНАНТИ

«Герої спортивного року-2013»:

Найкращий спортсмен: Богдан Бондаренко — чемпіон світу з легкої атлетики (стрибки у висоту).

Найкраща спортсменка: Олена Пiдгрушна — чемпіонка світу з біатлону.

Герой українського: Ольга Харлан — чемпіонка світу та Європи з фехтування в індивідуальній та командній першості (шабля).

Найкращий тренер: Артем Скороход — особистий тренер Ольги Харлан.

Сенсація року: Анна Мельнiченко — чемпіонка світу з легкої атлетики (семиборство).

Найкраща збірна: жіноча збірна України з фехтування на шаблях (Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Вороніна, Аліна Комащук) — чемпіонки світу та срібні призерки чемпіонату Європи.

Найкращий спортивний організатор: Ірина Дерюгiна — віце-президент Федерації гімнастики України.

Сильні духом (паралімпійські види спорту): Ольга Свiдерська — володарка 7 золотих медалей чемпіонату світу з плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату.

Разом з олімпійцями (неолімпійські види спорту): Лариса Соловйова — чемпіонка світу та IX Всесвітніх ігор iз пауерліфтингу.

Олімпійська надія України: Аліна Комащук — чемпіонка світу з фехтування на шаблях в індивідуальній першості серед юніорів, чемпіонка світу та срібна призерка чемпіонату Європи в командній першості серед дорослих.

Спортивна слава України: Володимир Морозов (веслування на байдарках) та Людмила Бобрусь (гандбол).

Найкраща клубна команда в ігрових видах спорту: ХК «Донбас»

Повернення: Ібрагім Алдатов — чемпіон світу та бронзовий призер чемпіонату Європи з вільної боротьби (84кг).