Швидка матерiальна допомога

24.04.2014
Швидка матерiальна допомога

Мiнiстр Олег Мусiй має зробити прозорими медичнi тендери i не дозволити аптекам спекулювати на курсi.

Наша держава — за крок від довгоочікуваної допомоги, чергового траншу кредиту «стенд-бай» від Міжнародного валютного фонду. Передбачається, що сума кредиту, який має отримати Україна, становитиме 18 млрд. доларів. «Ми ухвалили розпорядження, яким затвердили текст звернення до МВФ про отримання кредиту і про відновлення програми з МВФ, яка дасть можливість стабілізувати економічну ситуацію в Україні. Урядом вже багато зроблено для цього, і я сподіваюся, що до кінця поточного місяця МВФ розгляне наше подання і прийме відповідне рішення», — сказав учора, відкриваючи чергове засідання уряду, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Кабмін сподівається: остаточне «так» із Вашингтона пролунає вже до кінця нинішнього місяця. Ще 14 квітня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард прогнозувала схвалення радою директорів МВФ програми співпраці з Україною протягом найближчих 2-3 тижнів. Проте нині Фонд, за неофіційною інформацією, погодився працювати оперативніше, адже ці гроші терміново необхідні нашій державі.

— Олександре Віталійовичу, відправлено вже? Проінформуйте, будь ласка, — звернувся Яценюк до міністра фінансів Олександра Шлапака.

— Ми відправили документи вчора пізно вночі, Вашингтон їх отримав. Наша місія підготувала весь необхідний пакет і передала вже керівництву, — публічно доповів начальству Шлапак.

Передбачається, що допомога від МВФ дозволить насамперед стабілізувати курс національної валюти. Але навіть стабільна гривня не означає, що ціни, які суттєво зросли під впливом курсових коливань, одразу ж повернуться на місце. «Я хотів би, щоб ми сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів прийняли три постанови щодо стабілізації ситуації на ринку реалізації медичних препаратів і медичних виробів, — сказав Яценюк і вишукано пожартував: — Учора, пане міністре (охорони здоров’я Олег Мусiй. — Ред.), ми мали нараду. Я знаю, що ви захворіли. Не можна, щоб міністр охорони здоров’я хворів. Добре, що ви зараз на засіданні уряду».

Напередодні відбулася велика нарада з виробниками ліків, імпортерами, галузевими асоціаціями і асоціаціями, які представляють пацієнтів. «Загальний обсяг ринку в Україні медичних препаратів і лікарських виробів — 4,3 млрд. дол. США. Тобто в сьогоднішніх цінах це понад 50 млрд. грн. На ринку України українці витрачають 50 млрд. на закупівлю медичних препаратів і різного роду лікарських засобів», — окреслив проблему Яценюк і запропонував шляхи виходу з проблеми.

Перше — це зниження ПДВ з 20% на 7% і встановлення для всіх єдиної ставки ПДВ «Парламент уже ухвалив його, — сказав Прем’єр. — Треба невідкладно розмитнити всі лікарські засоби, які перебувають на митниці. Це перше завдання». Друге — розмитнення імпорту. «Нам сьогодні треба ухвалити остаточну версію постанови уряду про те, що за ставкою не 20%, а 7% будуть розмитнюватися так само медичні вироби», — сказав Яценюк. І нарешті, вічна проблема галузі — тендери. «Міністерство охорони здоров’я оголосило тендери на загальну суму 2,2 млрд. грн. на закупівлю лікарських засобів і медичних препаратів. Особлива увага до них має бути з боку громадськості, Міністерства охорони здоров’я і Міністерства внутрішніх справ, — сказав очільник уряду і пояснив чому. — Торік із суми 2,2 млрд. грн. усього п’ять компаній отримало майже 80% цієї суми. Тому я вимагаю, щоб у поточному році були проведені прозорі тендери, конкуренція, мета якої полягає тільки в одному — найнижча ціна на медичні препарати».

Окрема тема — аптечні заклади. Тут, на думку Яценюка, існують зловживання. «Якщо курс зріс на 20%, то це означає на 20%, а не на 120%, — сказав він. — І тому зараз я звертаюся до всіх, хто реалізує ліки, хто реалізує медичні вироби, хто реалізує лікарські засоби, щоб не було так: «кому війна, а кому мати рідна».