З нами — дядько Сем

23.04.2014
З нами — дядько Сем

Джозеф Байден та Арсеній Яценюк. (з сайта TVi.)

Учорашній день у Києві пройшов під знаком американських смуг та зірок — до столиці України прибув віце-президент США Джозеф Байден. Зробив пару компліментів теперішній владі (в особі в. о. Президента Олександра Турчинова), похваливши всі ті зміни, на які спромоглася Україна. А відтак — зачинився сам-на-сам із Прем’єром Арсенієм Яценюком. Зустріч двох політиків проходила за зачиненими дверима — пресі дозволили зняти лише її протокольну частину.

Утім приблизний порядок денний візиту та коло питань, які пан Байден мав обговорити із українськими колегами, були відомі заздалегідь. Передусім Байден закликав офіційний Київ до якнайшвидшого виконання Женевської угоди. Що ж до ще одного підписанта цієї угоди — Росії, то цю країну Сполучені Штати попереджають про нову порцію санкцій «у разі неконструктивних дій». Про це говорять джерела Білого дому, «розсекречуючи» послання, з якими приїхав Байден.

Америка підтримує демократію, єдність, суверенітет та територіальну цілісність України — це той головний месидж, який привіз із собою Джозеф Байден. Водночас віце-президент США акцентує на необхідності проведення конституційної реформи з урахуванням «усіх побажань українців». Під «усіма побажаннями» мається на увазі, зокрема, й децентралізація влади. Своє ж власне завдання Америка бачить у тому, щоб «підтримати зусилля» з проведення вільних і чесних виборів 25 травня та скерувати до України місію міжнародних спостерігачів.

Окреме питання, задля вирішення якого приїхав Байден, це — обговорення ситуації в енергетиці України «в короткостроковій та довгостроковій перспективі». Разом з американським чиновником прибула й група експертів із реверсного постачання газу. Після зустрічі у Києві експерти вирушать до Польщі, Словаччини та Угорщини — продовжувати перемовини там й просуватися до звільнення України від російської енергетичної залежності.

Вислухавши Байдена, його українські колеги запевнили американця, що Україна йде правильним шляхом. «Ми плануємо поетапно оновити всю систему інститутів влади і відносин між громадянами і державою», — зазначив, зокрема, Турчинов. «Українці готові захищати свою країну від військової агресії РФ», — додав він. А на Росію поскаржився: «На жаль, ні РФ, ні її терористичні спецпідрозділи, присутні в Україні, демонстративно не збираються виконувати домовленості, досягнуті в Женеві».

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Тимошенко у Вашингтоні ніхто не чекає

Хоча представники Білого дому охоче підтримують діалог з офіційною українською владою, ставлення до її «неформальної» частини є досить стриманим. Як повідомляє журналіст Мустафа Найєм, нещодавно зірвалася поїздка Юлії Тимошенко до Сполучених Штатів. Прес-служба партії «Батьківщина» спростовує наявність подібних планів, проте Найєм стверджує, що має неспростовні докази зворотного. Причина зриву візиту полягає в тому, що жоден з американських високопосадовців не підтвердив бажання побачитися з Юлією Володимирівною, пише Найєм у блозі на «Українській правді».

Натомість Арсеній Яценюк незабаром побачиться з Папою Римським Франциском, повідомляють джерела у Ватикані. Аудiєнцію призначено на річницю Чорнобильської трагедії — 26 квітня. Зустріч відбудеться в контексті закликів до примирення й діалогу між сторонами суспільного протистояння в Україні, йдеться у повідомленні.