Вентилі на газовому фронті

23.04.2014
Вентилі на газовому фронті

Росiйський президент Володимир Путiн шукає приводи, аби перекрити Українi газовий кран. (УНІАН.)

Учора влада Російської Федерації висунула чергові звинувачення на адресу нашої держави. Тепер Москва невдоволена, що Україна різко збільшила закупівлю російського природного газу. Тенденція зростання обсягів продаж, яка, за логікою, мала би тільки втішити продавця, натомість усерйоз засмутила його. І Білокам’яна висловила офіційну стурбованість.

Усю першу декаду квітня Україна поступово зменшувала обсяги закупівлі російського газу — і довела їх із 84 до 33 млн. кубометрів за добу. Середньодобовий обсяг становив 49 млн. кубів. Але після 17 квітня — несподівано для продавця — розпочалося пожвавлення, а вже через два дні добовий обсяг імпорту сягнув двомісячного максимуму — 115 млн. кубометрів. Такі успіхи «Газпрому» чомусь всерйоз занепокоїли його менеджмент.

Ще раніше газові справи Російської Федерації, а надто взаємини його країни з Києвом, суттєво засмутили їх президента Володимира Путіна. Настільки, що той, відклавши всі державні справи, написав цікавого листа керівникам європейських країн, які отримують російське паливо. «Упродовж останніх чотирьох років Росія субсидувала українську економіку за рахунок заниження ціни на газ на суму 35,4 млрд. доларів», — написав він, забувши про інші складові харківської угоди, скажімо, про оренду баз Чорноморського флоту РФ, та навіть про сам механізм нарахування так званої «знижки».

Учорашня заява Москви, на думку експертів, — лише пробна куля у масштабній інформаційній війні проти України, яку готова розв’язати Росія. І тема газу — лише привід. «Росія нині активно шукає привід до конфлікту, — каже «УМ» керівник енергетичних програм «НОМОС» Михайло Гончар. — Тези, які через кілька днів активно розкручуватимуть у російській пресі, не важко передбачити: грошей за газ Україна не платить, але газ бере і щоразу більше. Відтак з’явиться причина обмежити нам постачання пального та водночас виставити Україну перед Заходом як ненадійного транзитера». Зрештою, інформацію, що Україна «грабує» Росію, Путін уже запустив.

Насправді ж причин, які змушують Україну різко збільшити імпорт палива, є кілька. «По-перше, сезонність, — продовжує Гончар. — Саме у квітні починається сезон активного закачування газу до підземних сховищ. А наявність такого газу — це передумова для безперебійного транзиту російського палива до Європи. Проте наша країна демонструє закордонним партнерам свою відповідальність та готовність чітко виконувати умови контрактів».

Існує і ще одна важлива причина: ціна. Нині між нашими двома країнами не вирішена суперечка щодо вартості російського природного газу. Українська сторона вважає, що він має коштувати 368 доларів за тисячу кубометрів. Росія ж стверджує, що після втрати Криму газ для України має бути за ціною 485 доларів. І поки нова ціна не визначена офіційно і не затверджена підписами, така невизначеність дає Києву можливість для маневру. Тому закачати технічний газ — саме на часі.

Той факт, що заяви Москви — політичні й направлені на розпалювання конфлікту, свідчить і їхнiй тон, і навіть тло, на якому ведуться дискусії. «Чомусь Москва зовсім забула нагадати про захоплення Росією наших газових активів у Криму, — резюмує Михайло Гончар. — Вона просто ухвалила рішення і привласнила собі наше майно на півострові. Про якусь компенсацію мова взагалі не йде». А, в принципі, Україна цілком може поставити це питання. Особливо, якщо діалог буде не двостороннім.