Крашанка і паска? Трішечки, будь ласка…

17.04.2014
Крашанка і паска? Трішечки, будь ласка…

Свято — це радість спілкування. А завершення посту не означає, що відтепер за столом можна все і — «під саму зав’язку».

Великий піст добігає кінця. За кілька днів — одне з найбільших православних свят — Великдень. Освячені «смачна паска і ковбаска», яскраво розмальовані крашанки будуть окрасою святкового столу, який віддавна є для українців символом радості, родинної єдності, втіхи. Однак процес розговіння — не така легка справа для організму. Про це мають пам’ятати ті, хто дотримувався усіх правил строгого посту. Як влаштувати свято «без наслідків» для здоров’я? Дієтологи радять кілька простих правил…

Їсти під саму зав’язку — стрес для організму

Не накидайтеся на їжу. Розпочніть трапезу з білкових страв, які легко засвоюються: скуштуйте риби, курятини. Але небагато. Після строгого посту, який виключає з раціону м’ясо, для початку можете дозволити собі цього продукту 150-200 грамів за один прийом. Великоднє яєчко — незмінна страва за пасхальним столом. Але краще, якщо у вашому персональному святковому меню воно буде одне. «Вихід із посту має відбуватися за правилом: святковий стіл — це не останній шанс наїстися на «все життя», — переконана столичний дієтолог Світлана Фус. — Небезпечно допадатися до їжі, якої ви не споживали тривалий час. Для організму це стрес. Розговляйтеся поступово: щодня додавайте до меню один-два продукти, які були вилучені з раціону на тривалий час».

Якщо на свято ви прийшли в гості, або зустрічаєте друзів у себе вдома, правило номер один: не поспішайте за стіл. Адже зустріч із добрими знайомими — це насамперед чудова нагода поспілкуватися. Лікарі-дієтологи кажуть: краще обирати за столом місце, ближче до фруктів, салатів і легких страв. Воно «безпечніше» — таким чином матимете менше спокус дегустувати все підряд і під саму зав’язку. Картопля, хліб — продукти, які ви і так споживаєте щодня, тож можете спокійно оминати їх за святковим столом. Вибирайте щось «екзотичніше».

Лікарі нагадують, що неконтрольоване споживання їжі, переїдання не тільки призводить до збільшення маси тіла, а й запускає механізм недуг.

Свіжа випічка нехай чекає

Аби не переїдати, їжу за столом краще ділити на невеликі шматочки і ретельно їх пережовувати. Таким чином, каже голова Асоціації дієтологів Львівщини Зоряна Завада, організм швидше перетравить те, що ви з’їли. Крім того, тривале «пережовування» може трохи «обдурити» апетит, створити ілюзію ситості. Дієтологи завжди радять вставати з-за столу з легким відчуттям голоду. Під час свят це правило особливо актуальне.

Столичний дієтолог Оксана Скиталінська упевнена: краще засвоюються страви, приготовані власноруч. При цьому, наголошує пані Оксана, більш корисні страви тушковані, варені, запечені. Смаженого і жирного ліпше уникати, особливо тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

«М’ясні страви поєднуйте з овочевими салатами, — додає Оксана Скиталінська. — Салати заправляйте олією, лимонним соком, нежирним йогуртом. Замість цукерок чи тістечок краще подати на десерт фрукти».

До речі, після тривалого посту, на голодний шлунок фахівці з харчування не радять їсти свіжу випічку. Краще, якщо вона буде «кількаденної витримки», навіть злегка черства. Тому випікайте паски заздалегідь.

Під час святкової трапези небажано пити різні види алкогольних напоїв. Але якщо не можете втриматися від ідеї продегустувати «весь асортимент», то краще розпочинати зi слабшого напою, поступово переходячи до міцнішого. Фахівці кажуть: шкоди від алкоголю не буде, якщо вживати його в безпечних дозах. Такими дозами можна вважати 50 грамів коньяку, 60 грамів горілки або 200 грамів вина, найкраще білого сухого. «Спиртне, випите у таких дозах, розщепиться у шлунку і не дійде до печінки, серця, мозку», — пояснює Зоряна Завада.

Фахівці вважають, що з усіх спиртних напоїв найкраще перетравлюється горілка, але вона має бути якісною. Найгірші для здоров’я — газовані алкогольні напої, тому шампанським краще не зловживати.

Міцні напої, каже Оксана Скиталінська, найоптимальніше вживати з тривалими паузами, а закушувати білковою їжею — вона діє, як сорбент. Міцний алкоголь небажано заїдати холодними закусками, ковбасою, бутербродами.

...І пити вам тепер імбирний чай

Якщо все ж таки сила волі зрадила вам і ви «на честь свята» переїли, не панікуйте. Просто зробіть наступний день розвантажувальним. Це не означає, що мусите сідати на саму воду: різкі перепади у харчуванні організму лише на шкоду. «Вимушений голод додатково навантажує організм і може спровокувати порушення обміну речовин. Якщо з’являється відчуття голоду, краще з’їсти трохи запечених або зварених на пару овочів або фруктів. Але не шматок м’яса чи почеревини», — переконана Зоряна Завада.

Нормалізувати метаболізм допоможе вода: пийте її частіше, особливо, якщо плануєте вживати (або вживали) спиртне. Окрім води, при інтоксикації організму алкоголем доречними будуть морси, узвари, легкий курячий бульйон. Загалом випивайте 2-2,5 літра рідини за добу. Якщо перебрали спиртного, наступного дня віддавайте перевагу продуктам із високим вмістом вітаміну С (квашена капуста, смородина, цитрусові, настій шипшини) і мінеральній воді, яку дієтологи радять пити невеличкими ковтками впродовж доби. Лікарі нагадують: алкоголь не тільки дає зайві калорії і додаткове навантаження на всі органи і системи організму (особливо серцево-судинну систему), а й зневоднює організм. Тому, аби повернути водний баланс у норму, наступні кілька днів про алкоголь краще забути. Так само варто відмовитися від кави: кофеїн не тільки сприяє зневодненню організму, а й збільшує притік крові до мозку. Тож якщо у вас проблеми з тиском, маєте схильність до атеросклерозу, — варто бути обачнішим із цим напоєм. Дієтологи радять імбирний чай — він добре допомагає впоратися з інтоксикацією організму. Додайте до нього лимон і пийте невеликими ковтками — відразу відчуєте полегкість.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

«Швидка допомога» у випадку, якщо застілля вийшло «боком»

* Якщо ви переїли чи хильнули зайвого і відчуваєте, що «треба негайно «щось із цим робити», — випийте активованого вугілля чи іншого сорбенту і прогуляйтеся на свіжому повітрі. Вугілля абсорбує токсичні речовини (алкоголь), а променад допоможе отямитися і збадьорить.

* Похмільний синдром добре знімати апельсиновим соком. Від блювоти рятує ожиновий настій: кілька листочків рослини залийте склянкою окропу, прокип’ятіть 5 хвилин, дайте настоятися і прохолонути. Пийте замість чаю, доки самопочуття не стабілізується.

* Якщо після надмірного застілля у вас розболівся шлунок, непокоїть печія — пийте «мінералку». Порадьтеся з лікарем, яка саме мінеральна вода підходить вашому організму.

 

ДО РЕЧІ

Якщо знаєте, що на вас чекає бурхливе застілля, до нього краще підготуватися. Аби шлунок не відчував дискомфорту, за дві години до святкової трапези бажано щось з’їсти. Доречними стануть кілька ложок будь-якої каші, склянка узвару, соку чи просто води.

Аби уникнути швидкого сп’яніння, насамперед підготуйте до «випробування застіллям» печінку. Для цього за 30-60 хвилин до основного харчового навантаження можна випити аперитив — слабоалкогольний напій (наприклад, біле сухе вино) із легкою закускою. І пам’ятайте: надмір алкоголю — велике зло для здоров’я.