Міцний залишок

17.04.2014
Міцний залишок

«Києву» не вдалося продертися до півфіналу суперліги. (з сайта БК «Хімік».)

Пригадується, як учасники першого раунду «плей-оф» української хокейної першості сезону 2013/2014 скаржилися на регламент турніру, згідно з яким переможці цієї стадії змагань визначалися в серії до двох перемог. Гравці команд, що зазнали невдачі в цьому раунді турніру, в один голос заявляли, що в умовах такої короткої серії визначення сильнішого носить випадковий характер. Можливо, й так. Утім статистика свідчить, що, коли зустрічаються різні за класом команди, шанс на загальну перемогу завідомо слабшого суперника мізерний.

За таким же сценарієм вирішили діяти й у чоловічій баскетбольній суперлізі, де на визначення переможців чвертьфіналів відвели всього лиш три матчі. Проте в жодній із чотирьох пар грати максимальну кількість поєдинків не довелося. Фавориту кожної дуелі вистачило двох матчів, щоб підтвердити свою силу й оформити путівку до півфіналу.

Переможець регулярного сезону — «Хімік» — не мав жодних проблем iз «Києвом». Протистояння носило нерівний характер і закономірно завершилося успіхом потужного, укомплектованого сильними легіонерами, колективу.

Попри те, що у своєму останньому матчі сезону столичні «вовки» були дуже близькими до перемоги, думається, тотального розчарування підсумком спортивного року в підопічних Віталія Чернія немає. Адже сама участь у «плей-оф» для «Києва» стала великим успіхом. Завершивши минулий ЧУ на останньому місці, керівництво «вовків» перед командою поставило на новий сезон амбіційне завдання — «топ-8». Для цієї справи була навіть придбана низка легіонерів. Щоправда, довгий час, навіть і за підтримки іноземного десанту, команді Чернія не вдавалося наблизитися до визначеної власниками клубу цілі. Ситуація змінилася після того, як в Україні почала загострюватися соціально-політична ситуація. Практично кожному клубу суперліги, за винятком «Хіміка» та «Будівельника», довелося попрощатися зі своїми легіонерами, після чого «Києву» вдався потужний стрибок у зону «плей-оф».

Своє вагоме слово сказали доморощені гравці, на яких постійно робив ставку Черній. Вочевидь тягатися з потужними «хіміками» їм зарано, проте завдання локального масштабу В’ячеслав Бобров, Максим Сандул, Руслан Отверченко, Владислав Подолян виконати можуть.

Через від’їзд іноземного легіону змінювати ігрову схему довелося й керманичу «Донецька». Доки не було кадрових проблем, команда Валерія Плеханова очолювала регулярну першість, проте на її фініш донеччани прийшли лише четвертими. За таких обставин, грати в першому раунді «плей-оф» довелося з непростим суперником, за яким в Україні міцно закріпилося реноме кубкового бійця. Власне запорізький «Ферро-ЗНТУ» — дворазовий володар Кубка України, проте нав’язати боротьбу в чвертьфіналі «тиграм» їм не вдалося. Без сумніву, вирішальною у цьому протистоянні стала роль українського збірника Максима Корнієнка, якого перед стартом сезону придбав «Донецьк». У другому матчі серії Максим оформив дабл-дабл (19 очок + 13 підбирань) та здійснив наприкінці поєдинку кілька важливих влучань, які не дозволили «Ферро» переламати хід протистояння. Суперником донеччан на наступному етапі буде «Хімік», тоді як в іншому півфіналі зіграють «Будівельник» та «Азовмаш» — дві найтитулованіші команди України. Утім чомусь думається, що цього разу рівної боротьби між киянами та маріупольцями може не вийти, адже на відміну від «Азову», «гладіаторам» удалося зберегти весь склад, який формувався під Євролігу.

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. Чвертьфінали. «Київ» — «Хімік» — 61:65 (рахунок у серії — 0:2), «Ферро-ЗНТУ» — «Донбас» — 65:77 (0:2), Миколаїв» — «Будівельник» — 68:90 (0:2), «Одеса» — «Азовмаш» — 44:67 (0:2).