Нова битва старих «друзів»

17.04.2014
Нова битва старих «друзів»

Андрій Мельник та Тетяна Кочергіна.

Попри те, що український гандбол переживає зараз далеко не найкращі часи, боротьба за крісло керівника профільної федерації точиться неабияка.

Пригадується, наскільки гарячими були вибори президента Федерації гандболу України в 2010 році, коли більшість делегатів підтримали кандидатуру Валерія Третьякова. Пройшло чотири роки, й за президентське крісло знову розгорнулася війна. У цьому протистоянні по різні боки барикад опинилися «старі знайомі» — команда старого очільника федерації Третьякова, який у минулому році написав заяву про відставку за власним бажанням, та Андрія Мельника, котрого на звітно-виборчому конгресі ФГУ, що пройшов 5 квітня, обрали новим президентом. Нагадаємо, що минулого разу Мельник також претендував на керівну посаду, проте тоді, за підтримки знаних у гандбольному світі людей, таких як олімпійські чемпіонки Зінаїда Турчина та Тетяна Кочергіна, переміг Третьяков.

Проте останнім часом Зінаїда Михайлівна активно виступала проти політики команди Третьякова, наголошуючи на тому, що вітчизняний гандбол перебуває на межі зникнення. А день нових виборів — 5 квітня — називала доленосним. Утім позицію старої подруги не розділяла Тетяна Кочергіна, котра після відставки Третьякова взяла на себе керування федерацією. «У складний для держави час, в умовах напруженої соціально-політичної обстановки проводити вибори президента не можна», — так пані Кочергіна аргументувала рішення Президії федерації про перенесення на осінь звітно-виборчого конгресу.

Утім він таки відбувся в раніше зазначений термін, де «з дотриманням усіх юридичних норм» було обрано президентом ФГУ Андрія Мельника. «Конгрес ми провели достойно, дякую всім областям, які приїхали і проголосували. Буду робити все, щоб відпрацювати довіру людей, які за мене віддали свої голоси. Я і моя команда спробуємо підняти планку цього виду спорту на високий рівень, який колись займали наші збірні», — сказав новообраний голова гандбольної федерації.

Утім старе керівництво ФГУ не визнало результатів роботи Конгресу. «До офісу ФГУ надійшли листи від 12 обласних федерацій гандболу (колективних членів ФГУ), що підтверджують їх відсутність на «звітно-виборчому заході» 5 квітня 2014 року, а також про їх неучасть у виборах президента ФГУ та її керівних органів», — iшлося в розповсюдженому повідомленні.

Засумнівалися в легітимності волевиявлення й у Європейській федерації гандболу. Після того як пан Мельник почав процедуру офіційного листування з головним гандбольним офісом Старого світу, йому відповіли: «ЄГФ отримала пакет документів від ФГУ з важливою та фактичною інформацією про призначення звітно-виборчого Конгресу ФГУ на 6 вересня 2014 р, за підписом в.о. президента Кочергіної Т. І. У зв’язку з цим повідомляємо, що Ваше призначення не може бути прийняте Європейською федерацією гандболу. Ми повертаємо Ваші документи для визначення деталей по даній справі».

Вочевидь після такого повороту подій можна констатувати, що в українському гандболі двовладдя. А як довго воно триватиме, залежить від зговірливості «ворогуючих» сторін.