Прилетить чиновник на блакитному вертольоті

11.04.2014
Виконувач обов’язків голови адміністрації президента Сергій Пашинський — знову в центрі скандалу. Виявляється, чиновник із, м’яко кажучи, не бездоганною репутацією (заступник голови фракції «Батьківщина» перейшовши працювати на Банкову, досі не склав мандат нардепа) не цурається таких собі панських розваг, якими відрізнялися представники попередньої влади. Так, втікач Віктор Янукович полюбляв долати відстані на гелікоптері і розважатися під час полювання. Водночас пан Пашинський більш схильний до риболовлі, відтак заради цього хобі він готовий на приватному гелікоптері летіти до природоохоронної території за сотні кілометрів від Києва. І байдуже, що там відбувається в Донецьку, Луганську чи у Харкові. Головне — щоб рибка гарно клювала!

Рибалка не вдалася

Отже, як повідомляє з посиланням на власні джерела журналіст Мустафа Найєм у своєму «Фейсбуку», минулої неділі, 6 квітня, пан Пашинський літав із друзями на риболовлю вертольотом. Сергій Володимирович бажав відпочити, тож узяв курс на Полтавщину — до відомого на всю країну Національного парку «Нижньосульський».

Зауважимо, що цей природний парк є природоохоронною територією в межах Глобинського, Оржицького та Семенівського районів Полтавської області та Чорнобаївського району Черкаської області. Гелікоптер із паном Пашинським та його друзями приземлився саме на території Семенівського району Полтавщини.

Нагадаємо, що саме цього дня на сході України сепаратисти почали захоплювати органи влади — облдержадміністрації у Донецьку і Харкові та облуправління СБУ в Луганську. Тож журналіст Мустафа Найєм проводить аналогію з екс–президентом Віктором Януковичем, який під час розгону Майдану 30 листопада полював на кабанів.

«Організацією риболовлі займався такий собі Юрій Антоненко, начальник Сулинського басейнового відділення охорони, використання й відтворення водних біоресурсів і регулювання рибальства», — повідомляє журналіст .

Видання «ТелеграфЪ» повідомило більше і навіть виклало фотографії із гелікоптером. За даними ЗМІ, в урочищі Драчки на Полтавщині приземлився вертоліт, із якого вийшли декілька людей, у тому числі й Пашинський. «Як кажуть місцеві мешканці, гості сіли в човен і поїхали на відпочинок і риболовлю на річку Борис. Перевіряти їх підпливала водна міліція. Близько 16.00 вони повернулися до вертольота й полетіли», — повідомило видання з посиланням на місцевих жителів. Від селян також стало відомо, що високі гості «не упіймали майже нічого» — і люди, які упізнали Пашинського, поділилися з ним своїм уловом.

Прозорість не для пана Сергія

Цікаво, що згідно з Реєстром цивільних повітряних суден України, власником блакитного вертольота, на якому літає на риболовлю Пашинський, є офшорна компанія Gerakas Aviationa.V.V., острів Аруба, її експлуатант — неназвана «фізична особа». Тобто керманич АП користується послугами гелікоптера, власники якого не бажають прозорості!

Утім, цей факт, власне, як і забаганки 47–річного пана Пашинського щодо дозвілля на вихідні, не є чимось дивним. Адже ця персона вітчизняної політики є хоча й дещо втаємниченою, проте скандально відомою. Нинішній заступник голови партії «Батьківщина» неодноразово ставав «героєм» журналістських розслідувань. Так, громадський рух «Чесно» вказує, що у 2010 році не без участі Сергія Пашинського та іншого одіозного БЮТівця Андрія Портнова (який згодом зрадив і перебіг служити Януковичу) відбулося рейдерське захоплення кондитерської фабрики «Житомирські ласощі». Тоді на фабрику охоронці не пускали частину співвласників, пояснюючи це тим, що тут вони «охороняють приймальню депутата Пашинського».

Крім цього, журналісти видання «Наші гроші» місяць тому припустили, що пан Пашинський причетний до маєтків під Києвом вартістю 20 мільйонів гривень кожен та до рейдерських захоплень. Принаймні чимало зібраних ними фактів вказувало на це. За їхніми даними, у в.о. голови АП Пашинського є будинок у селі Хлебча під Києвом, але там він не живе. Мешкає ж він, начебто, у котеджному містечку «Хутір Ясний» біля села Лісники, де сотка землі коштує до 12 тисяч доларів. Адміністративні посади як у містечку, так і у керівництві забудовника обіймають особи, пов’язані з Пашинським давніми бізнес–інтересами та співпрацею.