Зустріч старих знайомих

11.04.2014
Зустріч старих знайомих

Після виграшу Ліги Європи «Атлетико» пішов на штурм найголовнішого клубного трофею Старого світу. (з сайта УЄФА.)

Про спад у грі «Барселони» почали говорити ще кілька років тому, коли команду залишив Хосеп Гвардіола, з яким у 2009 та 2011 роках каталонці виграли Суперлігу. Водночас у двох попередніх сезонах навіть і без головного натхненника своїх великих перемог «гранатово–синім» удавалося підтримувати на високому рівні міжнародне реноме. І хоча переможцями тих розіграшів ЛЧ ставала не «Барса» — раніше півфінального раунду іспанці не зупинялися.

Тепер же каталонці, яких на початку сезону очолив аргентинець Херардо Мартіно, не змогли подолати чвертьфінальний бар’єр, що, власне, стало найгіршим здобутком «Барселони» в ЛЧ за останні сім розіграшів.

Каменем спотикання для Мессі і Ко став мадридський «Атлетико» — колектив, який у поточному сезоні «гранатово–синiм» не вдалося перемогти жодного разу. Тричі «Барса» грала з «матрацниками» внічию в рамках національних турнірів. Іще одного разу команди розійшлися миром у першому чвертьфіналі Суперліги, а повторний поєдинок, який відбувся позавчора на стадіоні «Вісенте Кальдерон», завершився мінімальною перемогою підопічних Дієго Сімеоне.

Загалом мадридці, які наразі очолюють турнірну таблицю в іспанському чемпіонаті, напрочуд потужно проводять свій перший за чотири роки сезон у Лізі чемпіонів. Після переконливого подолання групового раунду «Атлетико», який, до слова, в 2010 та 2012 роках вигравав Лігу Європи, продовжив дивувати футбольну спільноту й у «плей–оф» ЛЧ. Навчившись у чемпіонаті грати з «Барселоною» унічию, Дієго Сімеоне вирішив не зупинятися на досягнутому (хоча для виходу в півфінал ЛЧ у матчі–відповіді «Атлетико» влаштувала б і «суха» нічия) й iз перших хвилин повторної зустрічі нав’язав іменитим опонентам агресивний футбол, до якого, власне, вони виявилися неготовими. Окрім швидко забитого гола під час стартового штурму, «Атлетико» не реалізував кілька «убивчих» моментів, під час яких «Барселону» від неприємностей рятував каркас воріт. Пізніше каталонцям таки вдалося перехопити ініціативу, однак ні Неймару, ні Мессі жодного разу так і не вдалося засмутити Тібо Куртуа.

Варто зазначити, що, згідно зі статистикою, команда, якій в останні сім років удавалося вибивати з розіграшу ЛЧ «Барселону», в підсумку вигравала цей турнір.

А чинним володарем Кубка чемпіонів, нагадаємо, є «Баварія», яка змусила похвилюватися своїх шанувальників під час матчу–відповіді з «Манчестер юнайтед». Власне, підопічні Хосепа Гвардіоли по–справжньому почали грати у футбол лише тоді, коли пропустили гол від манкуніанця Патріса Евра.

Вочевидь, тримаючи в голові результат першого поєдинку (1:1), на початку повторного матчу «Баварія» вирішила особливо не напружуватися, адже навіть «суха» нічия в рідних стінах виводила підопічних Гвардіоли до півфіналу. Утім, коли протистояння пішло за сценарієм команди Девіда Мойєса, мюнхенці увімкнули максимальну потужність. У ролі наздоганяючих вони перебували лише кілька хвилин. Після чого у ворота Давіда Де Хея влетіло ще два м’ячі, які зняли будь–які питання щодо четвертого учасника півфіналу Суперліги.

Відзначимо, що напередодні учасниками «топ–4» ЛЧ стали «Челсі» та «Реал».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (поєдинки середи, матчі–відповіді).

«Баварія» (Німеччина) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 3:1 (Манджукич, 59; Мюллер, 68; Роббен, 76 — Евра, 57; перша гра — 1:1),

«Атлетико» (Іспанія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:0 (Коке, 5; 1:1).