«Золото» для Аліни

11.04.2014
«Золото» для Аліни

Чемпіонський зліт «Єлисавет–баскета». (Олесандра СУХОНОСА.)

Вочевидь, роблячи цьогорічну жіночу першість у вищій лізі України відкритою, національна федерація баскетболу намагалася зробити цей турнір більш привабливим та конкурентоздатним. Власне і казахстанські «Тигри», які зголосилися грати в ЧУ «поза конкурсом», у своїх виступах в українській «вишці» вбачали позитив. Утім загострення соціально–політичної ситуації, через яку в Україні практично перестали проводити матчі міжнародного значення, змусили казахстанський клуб відмовитися від участі в ЧУ.

Однак «демарш» «Тигрів» виявився не єдиним ударом по й так куценькій жіночій першості. Пославшись на фінансові проблеми, з турнірної дистанції знявся багаторічний чемпіон країни та лідер сезону — столичне «Динамо». Після чого національна першість, в якій залишилося три команди, перетворився на звичайну формальність.

Адже на тлі «школярок» з одеського «Інтерхім–СДЮСШОР№2» та «студенток», що представляли столичний ТІМ–СКУФ, добре укомплектований віце–чемпіон попереднього розіграшу — кіровоградський «Єлисавет–баскет» — виглядав беззаперечним фаворитом.

Думається, що й без тріо американських легіонерок команда з Кіровограда, за яку виступає зірка українського баскетболу Аліна Ягупова, змогла б без проблем виграти фінальну серію. Утім, заздалегідь готуючись до боротьби за чемпіонство з «Динамо», президент «Єлисавет–баскету» Руслан Згривець серйозно укомплектував склад, який спочатку без проблем виграв регулярний чемпіонат, а згодом, у двох матчах «плей–оф» проти ТІМ–СКУФ, виборов для Кіровограда перше національне «золото».

«Через події в країні чемпіонат вийшов неповноцінним. Але ми дякуємо нашому президенту за те, що він зберіг колектив. Ніхто з дівчат не поїхав, навпаки — ми поповнювали склад», — сказала гравчиня «Єлисавет–баскета» Ольга Дубровіна, яку визнали найкращим захисником чемпіонату.

Ну а титул MVP сезону очікувано здобула неперевершена Аліна Ягупова, котрій з другої спроби разом з кіровоградським клубом, який очолює Вікторія Большакова, вдалося здобути чемпіонство. «Минулого сезону нам не вдалося виграти «золото». Зараз у нас усе вийшло. Відчуваємо велике щастя, адже йшли до цього моменту весь рік. Звісно, не таке солодке чемпіонство, яке було б у боротьбі з «Динамо» — ми розуміли, що виграти першість нам буде легше», — відзначила Ягупова, яка в останньому поєдинку сезону — другому матчі фіналу проти ТІМ–СКУФ — набрала 39 очок та зробила 14 підбирань. Це більше, ніж половина набраних очок усією командою–суперницею! Що скажеш, справді зіркова гра. Залишається сподіватися, що з таким же завзяттям Аліна працюватиме й у відбірковому турнірі ЧЄ–2015, в якому в червні візьме участь українська збірна.

ТАБЛО

Вища ліга. Жінки. Фінал. Другий матч. ТІМ–СКУФ — «Єлисавет–баскет» — 62:86 (Науменко (16) — Ягупова (39), Римаренко (21), Дубровіна (10); перша гра — 63:94).

* * *

У зв’язку з небажанням «Азовмашу» проводити 9 квітня календарну гру ЧУ проти БК «Дніпро» і неспроможністю гарантувати безпеку команді суперника, а також неможливістю перенести дану гру Федерація баскетболу України на підставі регламентних документів зарахувала маріупольцям технічну поразку.

Суперліга. Останній матч регулярного сезону. «Азовмаш» — «Дніпро» — 0:20.

Підсумкове становище: «Хімік» — 23 перемоги/3 поразки, «Будівельник» — 19/7, «Азовмаш» — 18/8, «Донбас», «Ферро–ЗНТУ» — 17/9, «Одеса» — 15/11, «Миколаїв» — 13/13, «Київ», «Галичина» — 12/14, «Говерла» — 11/15, «Черкаські мавпи» — 10/16, «Дніпро» — 6/20, «Кривбас–баскет» — 5/21, «Дніпро–АЗОТ» — 4/22.

У чвертьфіналі гратимуть: «Хімік» — «Київ», «Будівельник» — «Миколаїв», «Азовмаш» — «Одеса», «Донецьк» — «Ферро–ЗНТУ».