«Арсенал» із Майданом

10.04.2014
«Арсенал» із Майданом

На «Книжковому арсеналі» мистецтво і література об’єдналися в один «коктейль». (з мережі «Фейсбук».)

Уже при вході у столичний «Мистецький арсенал» на офіційне відкриття ІV Міжнародного фестивалю «Книжковий арсенал», яке відбулося ввечері 8 квітня, відвідувачі перехопили подих від здивування. Поміж молоддю, залюбленою у книги і мистецьку тусовку, в черзі до кас стояли кандидати у президенти. Дмитро Ярош з охороною і, здається, вперше на публіці без бронежилета під сорочкою, Ольга Богомолець і Віталій Кличко прийшли на «Книжковий арсенал», здається, направду придбати свіжодрук, побачити на живо письменників і подивитися на один із найкращих фестивалів, який об’єднує літературу і мистецтво. Принаймні так здалося, коли Віталій Кличко хотів підписати книгу «Динамо Харків» у Сергія Жадана. Поки письменник презентував збірку поезії, політик ходив навколо зали і чекав на нього. Мабуть, недаремно інтелектуали жартують, що цьогоріч найперспективнішим буде книжковий бізнес, бо тепер чиновникам на подарунки доведеться купувати не яйця Фаберже, а книжки, і то побільше.

Орден для Куркова і 100 видавництв

«Книжковий арсенал» має чим похвалитися. По–перше, фестиваль триватиме 5 днів. А це чи не найбільше щастя для видавців, адже де ще, як не на ярмарку, можна зустрітися з читачем і погомоніти про книжки. По–друге, «Книжковий арсенал» зібрав під одним дахом близько 100 українських видавництв і майже 40 тисяч відвідувачів. Простір «Мистецького арсеналу» дозволяє без тісняви всім гарно розкластися і показати себе у найкращій якості. А це створює європейську вишукану атмосферу, яка приваблює VIP–гостей, іноземні культурні інституції та створює ажіотаж навколо самого фестивалю.

Тому, по–третє, в Київ на виставку завдяки культурним центрам Франції, Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини приїхало понад 30 відомих письменників та інтелектуалів із 10 країн світу, які візьмуть участь у 200 подіях.

Перші презентації під час відкриття пройшли «на ура». Про владу стихій, а особливо вітру, який зриває дах, розповіла уродженка Верховини Люба–Параскевія Стринадюк, яка привезла на виставку книгу «У нас, гуцулів». Сергій Жадан, як завжди, на своїх виступах зібрав переаншлаг. Невідомо, чи публіка засумувала за його голосом, чи хотіла переконатися, що після побиття у Харкові учасниками проросійського мітингу із Жаданом, а особливо його повікою, з якої стирчали нитки під час березневого Лейпцизького книжкового ярмарку, все ОК. А виглядає він, як завжди, чарівно і драйвово, що й довів під час публічного інтерв’ю з Юрієм Макаровим. Розмови письменника з письменником перед публікою уже стали «родзинкою» фестивалю. Наступними будуть спілкуватися Тарас Прохасько і Валентина Клименко, Лесь Подерв’янський і Юрій Володарський, Лариса Денисенко й Ірен Роздобудько, Ольга Герасим’юк і Наталка Сняданко, Оксана Забужко і Рита Кіндлерова.

Після келиха вина Андрій Курков подумав, що «у наш час у нашій країні легше отримати кулю, ніж орден». Але перед сном позбувся цієї думки. Адже відтепер він — єдиний лицар–письменник в Україні. На відкритті «Книжкового арсеналу» посол Франції Ален Ремі нагородив Андрія Куркова орденом Почесного легіону. Як зазначив посол, він є українським письменником, якого найбільше читають як в Україні, так і Франції. Пан Ремі висловив бажання, поглядаючи в бік міністра культури Євгена Нищука, щоб українські книжки все більше перекладали на французьку, а то в книгарнях України французьких книжок, перекладених на українську, солідна сума, а у Франції українські книжки можна на пальцях перерахувати, і то майже всі Андрія Куркова.

Як Майдан вплине на літературу

Уже сьогодні Курков полетів у Берлін, а звідти у Париж, щоб пропагувати українську літературу. А по дорозі він пише книгу про Майдан. Його колеги по перу, зокрема Лариса Денисенко, Світлана Поваляєва, Любко Дереш та Анатолій Дністровий, теж обіцяють написати про революції, героїв і героїзм, у якому після закінчення війни розчаровуєшся. Про це вони заявили під час дискусії «Письменник і громадянин».

Куратор української літературної програми Ірина Славінська відзначила, що на фестивалі «яскраво вирізняються дві теми — власне Євромайдан, його досвід, ініціативи контролю влади та відповідальність громадянина–письменника, громадянина–видавця, громадянина–читача». Також, за її словами, «окремим блоком варто згадати низку книжкових новинок, які присвячені подіям на Євромайдані».

Поки письменники тільки готуються до власних презентацій про революцію, зокрема вже виданої книги «Майдан–2013. Політико–польова проза» на основі записів зі сторінок «Фейсбука» протягом подій, протестувальники випередили інтелектуалів. Четверта козацька сотня відразу з Майдану прийшла на відкриття «Книжкового арсеналу», щоб підтримати вихід у світ тритомного коміксу–блокбастера про характерників «Даогопак» Максима Прасолова, Олексія Чебикіна та Олега Колова. На презентації козаки у камуфляжах і з шаблями сіли на пуфи і заспівали для відвідувачів кілька народних пісень, а також розказали деякі деталі про бої та життя на Майдані. Ось так в одній «пляшці» поєдналися література, мистецтво і революція. Здається, вийшов коктейль той що треба. Слід відвідати й інші події у наступні три дні, щоб «вогонь» від коктейлю був саме враз і приніс очікувані результати у нашій з вами самоосвіті.

ПОМІЖ РЯДКІВ

На «Книжковому арсеналі», крім літературної частини, проходить виставка художників Тіберія Сільваші, Ілони Сільваші, Зої Орлової, Константина Рудешка, а також українських та іноземних ілюстраторів. На другому поверсі «Арсеналу» щовечора гратимуть концерти відомі на весь світ сучасні композитори і виконавці з України, Великобританії, Італії і Росії. У центрі програми — чотири фортепіанні концерти, зокрема виконуватимуться унікальні твори, які ніколи раніше не виконувалися наживо у Києві. З музикою експериментуватимуть В’ячеслав Попругін (Росія), Євген Громов (Україна), Лоренцо Мео (Італія), Мар’яна Садовська (Німеччина) разом із Наталкою Сняданко за мотивами роману «Фрау Мюллер не налаштована платити більше», Марк Нуп (Велика Британія) та інші.