Неможливе майже можливе

10.04.2014
Неможливе майже можливе

«Челсі» в останній момент «заскочив» до півфіналу Суперліги. (УЄФА.)

Попри далеко не ангельський характер Жозе Моуріньйо, сперечатися, що він — майстер своєї справи, марно. Про його тренерську велич свідчить статистика, згідно з якою португальський наставник увосьме у своїй кар’єрі пробився до півфіналу Ліги чемпіонів, що стало новий рекордом турніру. Встановити абсолютне досягнення ЛЧ Моуріньйо вдалося з лондонським «Челсі», який у напруженій боротьбі на чвертьфінальному етапі позавчора вибив із розіграшу «ПСЖ».

Здавалося, що після першого поєдинку, який завершився з рахунком 3:1 на користь парижан, у «аристократів» було не надто багато шансів на півфінал. Утім португальцеві вдалося знайти потрібні слова і схеми для реалізації контрнаступу. «За сумою двох матчів ми переможемо. Іншого я не можу сказати, оскільки тоді мені потрібно припиняти тренерську роботу», — заявив перед матчем–відповіддю Моуріньйо, шукаючи будь–які способи для мотивації своїх підопічних.

Власне, слова португальця втілилися в життя, хоча майбутнє «Челсі» в поточному розіграші Суперліги було за крок від прірви, адже м’яч, який вирішив долю двоматчевого протистояння, Демба Ба забив за три хвилини до завершення основного часу поєдинку. «Сьогодні ми ризикували всім. У Франції домінував «ПСЖ», але у грі–відповіді він грав від оборони. Мої гравці знали, що потрібно робити, і зрештою нам посміхнулася удача», — зазначив Моуріньйо, якого, нагадаємо, у футбольному світі називають «Особливим». Прикметно, що обидва голи «Челсі» на рахунку гравців (Шюррле та Ба), яких португалець випустив на заміну. Варто відзначити, що робота лондонців із ліквідації «паризького гандикапа» була полегшена відсутністю в складі «ПСЖ» їхньої головної ударної сили — травмованого Златана Ібрагімовича.

Також через проблеми зі здоров’ям не зміг допомогти «Реалу» в матчі–відповіді проти «Боруссії» з Дортмунда зірковий Кріштіано Роналдо. І цей факт ледь не призвів до катастрофи «королівського клубу», притому що на «Вестфалленштадіон» мадридці приїхали, маючи три м’ячі в запасі. Підопічним Юргена Клоппа ще в першому таймі вдалося ліквідувати відставання до мінімуму. Відтак сценарій минулорічного півфіналу ЛЧ, коли дортмундці вдома забили «Реалу» чотири м’ячі, вже не здавався фантастикою. Але після перерви фортуна відвернулася від господарів. Один лише екс–«гірник» Мхітарян змарнував кілька реальних нагод для взяття воріт Ікера Касільяса. Зрештою, «Боруссії», яку несамовито підтримувало 80 тисяч глядачів і яка вочевидь продемонструвала одну з кращих своїх ігор у нинішньому сезоні, так і не вдалося втретє засмутити досвідченого голкіпера «вершкових», який, до слова, не так часто отримує місце в стартовому складі своєї команди.

«Ми виглядали об’єктивно краще за суперника і повинні були забити більше. Хай там як, а гру ми продемонстрували сьогодні просто чудову. Тож критикувати я нікого не буду. Я гордий бути частиною цієї команди. Думаю, цей матч можна демонструвати як приклад для команд, котрим потрібно відіграти фору в три м’ячі», — попри сходження з турнірної дистанції наставник «Боруссії» не шкодував компліментів для своїх підопічних, яким практично вдалося зробити неможливе.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (поєдинки вівторка, матчі–відповіді). «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 2:0 (Ройс, 24, 37; нереалізоване пенальті: Ді Марія, 17 («Р»); перша гра — 0:3), «Челсі» (Англія) — «ПСЖ» (Франція) — 2:0 (Шюррле, 32; Ба, 87; 1:3).