«Містер Тедді» — у Кореї

09.04.2014
«Містер Тедді» — у Кореї

У 2013 році українці виграли «третьоліговий» ЧС. (з сайта IIHF.)

Вигравши в минулому році чемпіонат світу в дивізіоні ІВ українська збірна повернулася туди, де бачити її було більш звично. У другому за силою дивізіоні світу наші хокеїсти грали з 2008 року, звідки намагалися (щоправда, безрезультатно) повернутися до еліти світового хокею. Проте два роки тому на ЧС у Словенії стався незрозумілий провал — збірна України сенсаційно посіла в дивізіоні ІА останнє місце й вилетіла в «третю лігу».

На щастя, з «хокейного болота» «синьо–жовті» досить швидко вистрибнули. І, змінивши підходи в роботі, з новими силами пішли на штурм хокейного олімпу. Улітку минулого року керівники ФХУ на посаду головного тренера української збірної запросили російського наставника «Донбасу» Андрія Назарова, перед яким, без сумніву, поставили максимальне завдання. Яке після зміни регламенту світових першостей виконати буде не так уже й складно. Власне тепер перепустку до когорти найсильніших збірних світу здобуває не лише переможець, а й друга команда дивізіону IА, змагання в якому цього року пройдуть 20—26 квітня в південнокорейському місті Гойян.

У понеділок наша команда зібралася в Донецьку, де й розпочала підготовку до «мундіалю». Тут команда проведе кількаденний навчально–тренувальний збір, після чого вирушить до російського Хабаровська, де зіграє три контрольні зустрічі. До столиці Донбасу Андрій Назаров покликав 30 хокеїстів, серед яких є як ветерани українського хокею, так і дебютанти національної збірної. Без Олександра Матерухіна, Олега Тимченка, Віталія Люткевича та Олександра Побєдоносцева українську команду не уявити. Після півторарічної паузи знову одягне «синьо–жовтий» светр зірковий Руслан Федотенко. Водночас для захисника британського «Халл Стінгрейс» Миколи Ладигіна, який потрапив у поле зору тренерів збірної після своїх успішних виступів за команду–дебютанта національної хокейної першості — київських «Генералів», та новачка «Донбасу» Павла Падакіна, з яким донеччани лише кілька днів тому підписали контракт, виклик до табору «синьо–жовтих» став першим.

Попри те, що персона 19–річного Павла Падакіна в Україні мало кому знайома, за океаном, де він виступав за команду «Калгарі Хітмен» — учасницю юніорської ліги Канади, вихованець київського хокею мав зірковий статус.

У нинішньому сезоні він закинув 28 шайб та зробив 29 результативних передач. А ще Павло став єдиним хокеїстом, якому вдалося двічі потрапити під «дощ» із плюшевих ведмедів під час традиційних різдвяних благодійних матчів.

Кидання м’яких іграшок на майданчик — це популярна різдвяна акція, яка проводиться в багатьох дитячих та юнацьких північноамериканських хокейних лігах. Власне «ведмедепад» очікує на того хокеїста команди–господарки, котрий першим закине шайбу в матчі, де було занонсовано «Тедді–шоу». Падакіну це вдавалося зробити в 2007–му та 2013 роках. І в обох випадках його закидали неймовірно великою кількістю ведмедів. Приміром, в минулому році хокейні уболівальники Калгарі подарували українцеві 25921 (!) іграшку. Цікаво, що іграшковий дощ тривав 11 хвилин, а на прибирання льодової арени волонтерам знадобилося близько півгодини.

Що ж, тепер від Падакіна чекатимуть голів у дорослому хокеї, й світова першість у Гойяні — хороша для того нагода. Відзначимо, що суперниками українців на «мундіалі» стануть збірні Австрії, Словенії, Угорщини, Японії та Південної Кореї.

НА СТАРТ ВИКЛИКАЮТЬСЯ

Склад збірної України з хокею на ЧС–2014 у дивізіоні ІА.

Воротарі: Сергій Гайдученко («Донбас»), Вадим Селіверстов (ХК «Астана», Казахстан), Михайло Шевчук («Молода Гвардія»)

Захисники: Геннадій Разін, Денис Петрухно (обидва – «Донбас»), Олександр Побєдоносцев («Титан», ВХЛ), Віталій Люткевич («Молот–Прикам’є», ВХЛ), Денис Ісаєнко, Руслан Борисенко (обидва — «Компаньйон–Нафтогаз»), Ігор Кугут, Володимир Алексюк (обидва — «Білий Барс»), Данило Скрипець («Молода Гвардія»), Юрій Наваренко (ХК «Гомель», Білорусь), Микола Ладигін («Халл Стінгрейс», Великобританія)

Нападаючі: Руслан Федотенко, Олександр Торяник, Євген Бєлухін, Максим Квітченко, Сергій Варламов, Роман Благий, Віктор Захаров, Павло Падакін (всі — «Донбас»), Шаміль Рамазанов (ХК «Рязань», ВХЛ), Сергій Черненко, Дмитро Німенко (обидва — «Компаньйон–Нафтогаз»), Артем Бондарєв («Білий Барс»), Олег Тимченко, Олег Шафаренко (обидва — «Юність», Білорусь), Андрій Міхнов («Металург», Білорусь) та Олександр Матерухін («Динамо» Мн., КХЛ).