Час для ідей

08.04.2014

Коли бракує грошей, з’являються ідеї. Такі висновки можна зробити, прочитавши програму 11–го фестивалю «Французька весна в Україні» та його цьогорічне гасло «Весна ідей». Зазвичай на початку квітня французи починають рік пропаганди своєї культури на українських теренах з грандіозного вуличного спектаклю десь на столичній площі чи в парку. Пізніше тішать публіку допрем’єрними показами «Панорами французького кіно», на які з року в рік запрошують зірок французької сцени, театральними виставами, літературними презентаціями, дискусіями, зустрічами.

Цьогоріч програма звузилася до мінімуму. Причина для загалу — в Україні не час для мистецьких «хліба і видовищ» через нестабільну політичну ситуацію. Та насправді не війна злякала французів, а економічна криза. Уряд Франції у 2014–му вирішив скоротити витрати на культуру за кордоном. Україна потрапила у список неперспективних країн, які не виправдали вкладених раніше коштів. Як зазначив директор Французького культурного центру та за сумісництвом радник із питань культури та співробітництва Ерік Тосаті, статистика по українських кінотеатрах показала не найкращі результати. За його даними, українці масово відвідують події «Французької весни», але це не спонукає «голосувати» гаманцями упродовж року за французьку культуру.

Поки французи думають, як привнести нові культурні формати в українську культуру, планують зустрічі з українським міністром культури Євгеном Нищуком, розробляють план для майбутніх україно–французьких фільмів, тим часом у кінотеатрах у дев’яти містах України (Київ, Запоріжжя, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Луганськ, Одеса, Рівне, Харків) показують фільми, які тільки вийдуть у прокат у 2014 році. У рамках проекту «Панорама французького кіно» презентують: «Висельники» Ентоні Марсіано, «Мізерере» Сільвена Вайта, «Аттіла Марсель» Сільвена Шоме, «Зупинись або ж я продовжу» Софі Фієр, «Китайська головоломка» Седріка Капіша, «Набережна Орсе» Бертрана Таверньє, «Дипломатія» Фолькера Шлендорфа і «Жакі в королівстві жінок» Ріада Сатуфа. Більшість фільмів буде в українському прокаті. Сподіваємося, коштуватимуть дешевше. Адже на сьогодні квитки на фестивальне кіно «кусючі» — по 80 гривень. Така сума призупинила ажіотаж навколо «Французької весни». За кілька годин до показу буває, що у кінотеатрах не продають жодного квитка, а це означає, що сеанс під питанням зриву.

Почути французьку наживо і майже задарма українці зможуть на «Книжковому Арсеналі», який сьогодні відкривається в столичному «Мистецькому Арсеналі». Цього року Франція стала почесним гостем книжкового фестивалю. Читачам обіцяють новий формат зустрічей з іноземними письменниками. У програмі : Сільван Тессон, Жерар де Кортанз, Міріам Аніссімов, Давід Фоенкінос, П’єр Ассулін, Жорж Ніва, Седрік Гра, Патрісія Резніков, Ален Гіймоль, Юго Прадель, Ерік Нолло та Жан–Ів Герен.

Також у рамках «Французької весни» в столичному арт–центрі «Я Галерея» публіка насолоджуватиметься результатом дворічного проекту «Меморандум».  Двоє митців із Тулузи La cellule (Becquemin&Sagot), співпрацюватимуть із Нікітою Кравцовим для виставки «Архіви». Французькі художники також долучаться до співпраці, розпочатої рік тому, щоб залишити графіті на стінах Києва та Львова. В рамках проекту «СтінArtу» ще одне графіті заплановане на фасаді будівлі на розі Андріївського узвозу та вул. Боричів Тік. А тим часом у Львові пройде виставка фотографа Ферранте Ферранті, присвячена творам майстра епохи бароко Іоана Пінзеля.