Дорогу в арбітраж відкрито

08.04.2014

Україні нав’язують російський газ за захмарною ціною — «Газпром» хоче, щоб із 1 квітня ми платили Москві 485 доларів за тисячу кубометрів. І це щонайменше! Середня вартість газу для нашої держави у 2014 році має становити 500 доларів. Україна ж, втративши сподівання на «пільгові» 285 доларів він Януковича—Путіна, через які ми позбулися частини своєї території, прагне купувати енергоносії хоча би на 100–150 доларів дешевше. Йдеться про реверсне постачання — того ж російського газу, але з Європи, через території Польщі та Угорщини.

Експерти радять в. о. Прем’єр–міністра Арсенію Яценюку діяти у кількох напрямах. З одного боку, продовжувати готувати доказову базу про те, що ціна російських енергоносіїв для нашої держави сильно завищена. Проте не варто вважати, що судовий шлях — це найкращий і найлегший варіант для вирішення проблеми. «Дорога у Стокгольмський арбітраж завжди відкрита, — коментує член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. — Але це витрачений час, непрогнозованість результату і політичні ризики для окремих політиків України. Потрібно пам’ятати, що порівняння із європейськими країнами, які судилися з «Газпромом», не є доречними. Україна — це особливий випадок і для ЄС, і для Росії».

Арсеній Яценюк нещодавно заявив: Україна сподівається отримати обіцяний Москвою 15–мільярдний кредит. «Щоправда, наразі у словах Прем’єр–міністра також відсутні конкретні кроки, які готовий зробити уряд. Але якщо Яценюк згадав про домовленості щодо отримання кредитної лінії від Росії, то у такому випадку він повинен усвідомлювати, що для вирішення «проблеми 485» слід повернути на переговорний стіл пакет із двох мінімальних пропозицій, — продовжує Корольчук. — Перше — відновити переговори по консорціуму ГТС. Друге — продовжити кооперацію в енергетичних і промислових сферах. Саме такі принципи були обумовлені у грудні 2013 року. Боюся, що Яценюк не знайде кращих пропозицій для Росії».