Захист України — справа

04.04.2014
Захист України — справа

Микола Маломуж.

Більшість аналітиків упевнена, що події в Криму — це заздалегідь підготовлена акція. Москва вдарила тоді, коли Україна була найбільш ослабленою, а новий уряд у Києві лише почав формуватися. Втім, на думку колишнього голови Зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа, кримську кризу можна було вирішити на самому початку. Варто було блокувати терористів та пересування російських військ по півострову.

Фахові оцінки Миколи Маломужа особливо цінні — він очолював зовнішню розвідку у не менш напружений період відносин із нашим північним сусідом iз 2005 по 2010 рік. Тоді Україна гідно вийшла з непростої зовнішньополітичної ситуації, а Микола Маломуж на практиці довів, що запропонована ним концепція діяльності зовнішньої розвідки є ефективною.

У вирішенні кримської проблеми поруч iз представниками українського уряду брала участь і група Миколи Маломужа. Разом iз посадовцями ЄС та США вони змогли вийти на близьке оточення Путіна з пропозиціями, як гідно вийти з ситуації. І хоча напруга не спадає, Україна отримала час для розгортання мобілізаційних заходів, а країни Заходу — для посилення санкцій.

На думку Миколи Григоровича, економічного потенціалу росіян на утримання Криму вистачить на декілька місяців, максимум — на півроку. Далі — дестабілізація. Чи повернеться Крим назад? Це залежить від багатьох факторів, у тому числі й від розумних, рішучих та послідовних дій українського керівництва. Головне, щоб воно складалося з професіоналів своєї справи.