Перший — пішов!

04.04.2014

Майстер спорту із самбо 34–річний Костянтин Стрижак відправився в місця позбавлення волі просто із залу суду. Учора Миколаївський апеляційний суд змінив міру покарання для ватажка «тітушок», який влаштував масові заворушення в селищі Чаусово–2 цього літа. Замість умовного терміну і символічного штрафу він отримав реальні чотири роки в’язниці загального режиму.

Зазначимо, що апеляційну скаргу прокуратури та потерпілих на м’яке рішення Первомайського райсуду, винесене 27 грудня минулого року, розглядала колегія суддів Апеляційного суду Миколаївської області. У підсумку, вирок Першотравневого районного суду Миколаївської області стосовно бійця змішаних єдиноборств Костянтина Стрижака замінили на більш справедливий.

«Ми подали скаргу тому, що суд першої інстанції, на нашу думку, неправильно трактував закони України про кримінальну відповідальність, що дозволило справжнім злочинцям уникнути заслуженого покарання, — пояснила прокурор Миколаївської обласної прокуратури Анна Лук’янова. — Таким чином, апеляційні скарги прокурора та потерпілих судом задоволені в повному обсязі».

Як розповіли «УМ» у прес–службі прокуратури області, Стрижака засудили на підставі частини 4 статті 296 КК (хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї). Раніше адвокату спортсмена Ірині Поспєловій тривалий час удавалося успішно доводити «невинність» свого підзахисного. Однак зміна влади внесла свої корективи у справу «Чаусовського стрілка».

Нагадаємо, що влітку минулого року на території агрофірми Корнацького в Чаусово–2 сталося масове побоїще, в якому брало участь близько півтори сотні осіб. Щоб захопити силою агрофірму непокірного опозиціонера Аркадія Корнацького, бритоголові «братки» з пістолетами і помповими рушницями влаштували бійку з охороною підприємства. Коли охорона і співробітники агрофірми «відбили» першу хвилю загарбників — ті відкрили вогонь з помпової рушниці. У результаті «швидка допомога» відвезла в реанімацію десять людей.

Тоді ж на місце події прибула група народних депутатів від опозиції. Разом iз робітниками агрофірми їм вдалося затримати автомобіль «тітушок», напхом напханий зброєю. Три пістолети, дев’ять великих сокир, дві кирки, кілька каністр iз бензином і ножі — такий арсенал зібрали опозиціонери після бійні. Зброю вилучили та передали міліції.

«Ці сокири і кирки молодчики припасли для того, щоб громити техніку Корнацьких, — коментував ситуацію народний депутат Андрій Парубій. — Ми змогли затримати тільки один автомобіль. Але можна з упевненістю говорити, що і в інших, які встигли втекти з місця події, знайшовся б такий же арсенал зброї».

Екс–кандидат у народні депутати від об’єднаної опозиції Аркадій Корнацький каже, що нападом керували особисто екс–«губернатор» Миколаївщини Микола Круглов і Генпрокурор Віктор Пшонка: «Буквально в один день у Чаусово–2 прибула величезна колона з кількох десятків автобусів і легковиків, вщерть набита бритоголовими. Основна мета цієї провокації — довести нашу агрофірму до банкрутства. Фактично можна говорити про зухвале рейдерське захоплення з боку провладних бізнесменів».

Тоді ж опозиціонер Арсеній Яценюк iз трибуни Верховної Ради звернувся до МВС, СБУ і ГПУ із закликом розслідувати цей інцидент як тиск на кандидата в депутати. За фактами стрілянини і бійок у селищі міліція відкрила кримінальну справу за частиною 1 статті 294 КК (організація масових заворушень). Тоді ж співробітники УБОЗ затримали і другого фігуранта — миколаївця Владислава Чернишова, який на той момент перебував у міждержавному розшуку! Проте до цих пір законне покарання за скоєне поніс тільки один ватажок «тітушок» Костянтин Стрижак. Хоча за матеріалами кримінального провадження проходять близько 64 фігурантів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>