Автогігантів під «відкат»

04.04.2014
Автогігантів під «відкат»

Завдяки корупційним схемам із цими «швидкими» режим Януковича вкрав чимало.

Що й казати, попередні можновладці не гребували нічим задля власного збагачення, а їхня зажерливість і жадібність не знали меж. Днями стало відомо, що колишні високопосадовці Міністерства доходів та зборів та Міністерства охорони здоров’я буквально примушували відомого на весь світ французького автогіганта «Peugeot Citroen в Україні» брати участь у схемах корупції в держзакупівлях машин швидкої допомоги.

Це підтверджує внутрішнє листування гендиректора компаній Peugeot Citroen француза Сержа Банзе зі своїм українським колегою. Саме це листування оприлюднив на своїй сторінці у «Фейсбуцi» «УДАРівець» Олексій Давиденко. Як повідомляється в листі, французький топ–менеджер розкриває схеми корупції в державних закупівлях машин швидкої допомоги і розповідає про методи примусу до співпраці французького автомобільного гіганта з боку вищих чиновників Міндоходів і МОЗу.

«Для більшої зговірливості французів, Міністерство доходів і зборів блокувало митне оформлення всіх машин «Пежо» і «Сітроен» в Україні», — йдеться в листі. Крім того, було блоковано повернення ПДВ для дилерів «Пежо» і «Сітроен» в Україну, а представників компанії викликали на «розмову» із заступниками міністрів Міндоходів та МОЗ iз метою «вибити» кращу ціну для НВО «Практика». Після примусу «Пежо» до співпраці та підписання угоди щодо вартості машини для НВО «Практика», проблеми на митниці у французів зникли.

«Машину «Пежо», яку французи продавали НВО «Практика» за 205 тисяч гривень, продавали в МОЗ за 650—850 тисяч гривень», — пише автор листа.

Нагадаємо, що торік МОЗ переплатило за придбання та переобладнання машин під «швидку медичну допомогу». За умовами минулорічного тендеру МОЗ на придбання більше тисячі автомобілів швидкої допомоги, НВО «Практика» мало було зробити з французьких автомобілів «швидкі», начинивши їх медичним обладнанням. Усього фірма повинна була поставити міністерству 913 «швидких» типу В за 650 тис. грн. і 143 реанімобілi типу С по 844 тис. грн. на загальну суму 714 млн. грн.

У пресі неодноразово повідомлялося про те, що ця корумпована «Практика», власником якої є Олег Висоцький, була у неабиякій милості у так званої «сім’ї» Януковича. За словами глави правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна, ходили чутки, що «Практика» таких переваг досягла завдяки бронюванню декількох автомобілів iз гаража у Межигір’ї. Мало того, саме НВО «Практика» продало за собівартістю сотню автомобілів швидкої допомоги благодійному фонду сина екс–президента Олександра Януковича.

З угоди на поставку в Україну мікроавтобусів Peugeot Boxer між українським представником французького концерну та офіційним імпортером автомобілів в Україні випливає, що автомобілі ввозилися за ціною 190 тис. грн.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>