Рівняння на дебютантів

04.04.2014
Рівняння на дебютантів

Захищаючи на ЧЄ чемпіонський титул, Павло Олійник залишився без медалі. (прес-служби Асоціації спортивної боротьби.)

Попри те, що українська збірна з жіночої боротьби на континентальний форум поїхала в якості фаворита, після двох змагальних днів, коли були розіграні нагороди в чотирьох вагових категоріях, наші співвітчизниці — переможці командних заліків трьох попередніх ЧЄ — лише одного разу піднімалися на п’єдестал. Цікаво, що зробити це вдалося не комусь із досвідчених титулованих борчинь, а дебютантці такого роду змагань. Уродженка Івано–Франківщини Наталя Пульковська, яка змагається в найлегшій ваговій категорії (до 48 кг), здобула «срібло».

На шляху до фіналу, в якому 25–річна Наталка поступилася своїй колишній співвітчизниці, а нині представниці Азербайджану Марії Стадник, українка здолала, вклавши на туше, молдаванку Емілію Будяну й шведку Фредріку Петерсон (у півфіналі (!)), а також, за очками, перемогла Анну Лукасяк із Польщі.

Водночас двоє інших 19–річних дебютанток ЧЄ, яким наставник нашої збірної Володимир Євонов довірив місце в збірній, — Оксана Гергель (до 60 кг) та Лілія Горішна (до 53 кг) — не виграли на турнірі, що проходить у фінському місті Вантаа, жодного поєдинку. На стадії 1/8 фіналу дівчата, що представляють Львівщину, програли суперницям із Болгарії. Гергель — чинна чемпіонка України — поступилася Тайбе Юсейн, а Горішна, бронзова медалістка останнього ЧУ, програла Евеліні Ніколовій.

Водночас титулована Ганна Василенко, в колекції якої є «золото» чемпіонату світу–2011 та Європи–2012, не змогла дістатися медальних сутичок, поступившись у чвертьфіналі білорусці Анастасії Гучок.

Здається, нижче своїх можливостей виступив і чемпіон попередньої європейської першості хмельничанин Павло Олійник. Власне саме на нього керівництво чоловічої збірної з вільної боротьби покладало найвищі медальні сподівання. Утім чемпіонські амбіції Павла порушив азербайджанець Хетаг Газюмов. Перемігши нашого співвітчизника в півфіналі, згодом він виборов золоту континентальну нагороду. Натомість Олійник, засмучений поразкою в 1/2 фіналу, програв і наступну свою сутичку, в якій, у парі з білорусом Іваном Янковським, сперечався за «бронзу».

Можна сказати, провальним видався чемпіонат Європи для членів команди Руслана Савлохова — Андрія Квятковського (до 65 кг) та Сергія Ратушного (до 57 кг), які поступилися вже на старті турніру — у відбіркових сутичках.

Хай там як, а реноме української школи вільної боротьби підтримав 23–річний львів’янин Василь Шуптар, який, замінивши у збірній свого іменитого колегу й тезку Василя Федоришина, на своєму першому в кар’єрі ЧЄ отримав бронзову нагороду.

Єдиної поразки наш співвітчизник зазнав у півфіналі, коли поступився майбутньому чемпіонові Хаджі Алієву з Азербайджану. Перед тим Шуптар переміг господаря змагань Ронні Раннела й Антаса Муніра з Туреччини. А в сутичці за «бронзу» Василь здолав німця Александра Семісорова.