НОВИНИ ПЛЮС

02.04.2014

Росія денонсувала угоди щодо Чорноморського флоту

Російська Федерація в односторонньому порядку розірвала угоди, що стосуються статусу Чорноморського флоту РФ, укладені сторонами ще у 1997 році. Ініціатива походила від Державної Думи Росії, відповідне рішення підтримали 443 російські депутати. Законопроектом передбачене припинення дії договору, яким були визначені параметри розподілу Чорноморського флоту, а також принципи взаєморозрахунків між Україною та Росією за перебування ЧФ РФ в українській акваторії. Автоматично скасована й чинність так званих «харківських угод», підписаних у 2010–му. Як зазначив заступник міністра іноземних справ Росії Григорій Карасін, нині уряд РФ не вбачає жодних підстав для продовження дії зазначених документів. Водночас він запевнив, що високопосадовці Росії готові обговорювати з керівництвом України «всі фінансові та правові питання», які виникають у зв’язку з денонсацією угод.

ЦВК продовжує реєструвати кандидатів у президенти

Станом на 1 квітня Центрвиборчком зареєстрував уже 14 кандидатів у президенти України. Серед них — Юрій Бойко, Андрій Гриненко, Михайло Добкін, Валерій Коновалюк, Ренат Кузьмін, Олег Ляшко, Микола Маломуж, Петро Порошенко, Вадим Рабінович, Володимир Саранов, Петро Симоненко, Юлія Тимошенко, Сергій Тігіпко та Олег Царьов. Як уже повідомляла «УМ», iз майже п’яти десятка персон, які виявили бажання позмагатися за президентське крісло, далеко не всі пройшли «попередній відбір» — певний відсоток претендентів було відсіяно через неналежно оформлені документи. Наразі ЦВК продовжує реєстрацію кандидатів — час, відведений на це, добігає кінця 5 квітня.

ПР висунула ультиматум однопартійцям, котрі балотуються у президенти

Секретар президії політради Партії регіонів Борис Колесніков повідомив про те, що більшість обласних осередків ПР наполягають на виключенні з лав партії Сергія Тігіпка, Олега Царьова та Юрія Бойка, якщо ті не знімуть свої кандидатури з президентських перегонів. Нагадаймо, що ПР зупинилася на кандидатурі Михайла Добкіна як делегата «регіоналів» на вибори–2014. Колесніков нагадав про те, що за підсумками праймеріз саме Добкін здобув підтримку більшості від ПР (за нього проголосували 315 кандидатів з’їзду), тож супротив Тігіпка та інших рішенню партії він вважає неприпустимим.