Перехідний період

02.04.2014
Перехідний період

На континентальну першість–2014 Аліна Махиня приїхала в статусі чинної чемпіонки Європи та світу. (з сайта ukrwrestling.com.)

Історію про те, як боротьба — один із найдревніших видів спорту — ледь не втратила своє місце в олімпійській сім’ї, ще довго будуть згадувати представники цього єдиноборства. Водночас, уживши екстрених заходів для самопорятунку, світова борцівська спільнота змогла позбутися нав’язаних старим президентом ФІЛА Рафаелем Мартінетті пережитків минулого, через які, власне, МОК і хотів виключити боротьбу з програми літніх Ігор–2020.

Перше й головне, що довелося видозмінити Міжнародній борцівській федерації, яку в минулому році очолив серб Ненад Лалович, — це правила, старий варіант яких зробив її нудною та нецікавою. Як кажуть експерти, після введення з 1 січня 2014 року нового борцівського регламенту сутички стали більш видовищнішими. Щоправда, як уточнив головний тренер української жіночої збірної Володимир Євонов, наразі триває процес адаптації до нових правил. «Нинішній період можна назвати перехідним. Навіть судді іноді плутаються», — заявив напередодні старту чемпіонату Європи, який учора розпочався у Фінляндії, наставник наших борчинь.

Власне звикають «геркулеси» й до нових вагових категорій, яких тепер в усіх трьох видах боротьби (вільній, жіночій та греко–римській) стало по вісім.

На континентальну першість до Вантаа українська борцівська збірна поїхала в повному складі, ось тільки оптимальним його назвати ніяк не можна. Утім зрозуміти наставників можна — першим номерам збірної вони надали більше часу й можливостей для підготовки до головного старту сезону — чемпіонату світу, який відбудеться в другій половині року.

Хоча, за словами пана Євонова, у випадку з жіночою збірною не в усіх категоріях удалося знайти більш–менш рівноцінну заміну лідерам, відтак поруч із трьома дебютантками до країни Суомі поїхало й п’ятеро досвідчених борчинь — Ганна Василенко, Ірина Гусяк, Юлія Ткач (до заміжжя — Остапчук), Аліна Махиня, Катерина Бурмістрова. Усі вони мають у своєму активі нагороди континентальної проби, відтак не дивно, що наставник жіночої команди розраховує на виграш своїми підопічними командного заліку. Нагадаємо, що на трьох попередніх ЧЄ саме підопічні Володимира Євонова вигравали медальний залік у рейтингу жіночих колективів.

Водночас в обоймі Руслана Савлохова, який очолює збірну «вільників», є лише один іменитий борець. У минулому році Павло Олійник став володарем континентального «золота». Вочевидь представник Хмельниччини налаштований захистити свій титул. Схожа ситуація й у таборі борців греко–римського стилю. Із відомих прізвищ, які потрапили до переліку учасників ЧЄ, можна відзначити хіба що титулованого 31–річного Армена Варданяна. Власне, з ним новий наставник наших «класиків» Артур Дзигасов, який прийшов на зміну Олександру Котовому, й пов’язує головні євромедальні сподівання.