Неначе цвях, у ступню вбитий...

28.03.2014
Неначе цвях, у ступню вбитий...

Важливе значення у лікуванні п’яткової шпори має фізіотерапія. (з сайта rubca.net.)

Фактори ризику: зайва вага, плоскостопість, вік

Спершу турбує дискомфорт при ходьбі, коли спираєшся на стопу. Згодом з’являється ниючий біль, потім у ступні поколює і пече. Зрештою, людина починає кульгати або ходити навшпиньки, оскільки вільно стати на ступню неможливо через біль...

Такі симптоми, кажуть лікарі–ортопеди, характерні для п’яткової шпори. Ця недуга ніколи не проявляється відразу. Кісткова тканина по підошовній поверхні стопи розростається поступово, але завважити цей процес без додаткових обстежень немає змоги. І триває він аж доти, доки під час руху, фізичних навантажень при опорі на стопу хворий починає відчувати різкий біль.

— Шпора, кажучи просто — це кістковий виріст, що виходить iз п’яткової кістки, — пояснює столичний ортопед–травматолог Ігор Власенко. — Він може збільшуватися до такої міри, що людина зрештою не може пересуватися. У більшості випадків недуга протікає безсимптомно, не викликаючи дискомфорту. Буває навпаки: пацієнт скаржиться на сильні болі в ступні, але на рентгенівському знімку п’яткову шпору не фіксуємо. У такому випадку ставимо інший діагноз — підошовний фасциїт.

П’яткова шпора найчастіше турбує літніх та людей середнього віку і майже ніколи не зустрічається у дітей. Жертвами недуги переважно стають люди з плоскостопістю. При цій патології навантаження на стопу розподіляється неправильно, що провокує сильне запалення м’язових тканин в області п’яткової кістки. Схильність до недуги мають люди із зайвою вагою, спортсмени з великими навантаженнями на стопи, люди з хворими суглобами ніг, а також ті, хто має захворювання хребта.

Зафіксувати недугу лікар може з допомогою найбільш поширеного методу діагностики — рентгенологічного дослідження. На знімку буде видно кістковий виступ неправильної трикутної форми з чіткими краями в області підошовної поверхні п’яткової кістки.

Магніт, лазер, електрофорез...

Основний принцип лікування, за словами лікаря, — усунення запалення м’яких тканин навколо виросту. Саме це запалення і спричиняє больові відчуття.

— У більшості випадків шпора піддається лікуванню, її можна швидко і надовго позбутися, — пояснює Ігор Петрович. — Основа терапії — розвантаження п’яткової ділянки ноги. Консервативне лікування включає теплі ванни для ніг, компреси з лікарськими речовинами, фізіотерапію, знеболювальні медикаменти. Лікувальні заходи зазвичай доповнюємо призначенням індивідуальних ортопедичних устілок із м’яких матеріалів. Це може бути поролоновий підп’яточник із поглибленням або отвором у центрі. Але, як свідчить мій лікарський досвід, усі ці методи рідко мають стійкий лікувальний ефект. Вони можуть полегшити біль і зменшити дискомфортні відчуття лише на деякий час. Більш ефективними є методи фізіотерапевтичного лікування: магнітотерапія, ультразвук, електрофорез із йодидом калію, новокаїном, лазеротерапія. Приборкати запалення допомагає УВЧ–терапія, яка полягає в застосуванні змінного струму високої частоти і низької напруги та сили. Вплив цих струмів призводить до розширення капілярів у м’яких тканинах, відтак посилюється кровообіг, зменшується біль і запалення. Сеанс УВЧ–терапії триває 10—15 хвилин, для лікування п’яткової шпори достатньо 10—12 сеансів.

Однак лікар наголошує: якщо всі ці методи суттєво не покращують стану хворого, доводиться вдаватися до оперативного лікування.

Народна медицина пропонує свої шляхи вирішення проблеми. Але медики застерігають: «самодіяльність» у лікуванні може спровокувати дуже неприємні речі.

— У деяких рецептах народної медицини пропонують розпарювати стопу. Але цього категорично не можна робити, — застерігає Ігор Власенко. — Тримати хвору ногу доцільно лише у теплій воді. Ми рекомендуємо спеціальні ванночки, але не як засіб лікування, а додаткову терапію. Корисною, скажімо, буде така ванночка: у 10 літрах теплої води розчинити 5 столових ложок морської солі, додати 10–15 крапель хвойного екстракту й опустити ноги у цю купіль на 10—15 хвилин. Однак такі процедури не позбавлять проблем, якщо водночас не застосовувати консервативне лікування.

... І качалку для ніг

Як попередити недугу? Головне правило — носити зручне взуття. «При плоскостопості обов’язково використовуйте устілки із супінаторами. Важливо виконувати комплекс вправ, спрямованих на зміцнення м’язів стопи і гомілки, — рекомендує лікар. — Корисно по 15—20 хвилин на день ходити по масажному килимку, більше ходити босоніж по траві, піску, морській гальці. Корисно також катати стопою по підлозі качалку або м’яч — це також активізує кровообіг у ділянці п’яти».

Для профілактики п’яткової шпори важливо боротися із зайвою вагою, вести активний спосіб життя, але водночас уникати перенапруження стоп. Якщо маєте хвороби хребта і суглобів — вчасно і кваліфіковано їх лікуйте. Але щойно відчуєте перші ознаки п’яткової шпори, відразу звертайтеся до лікаря–ортопеда. Що раніше хворий розпочне лікування, фізіотерапію, то більше шансів на одужання.

ДО РЕЧІ

Як правильно накладати лікувальну мазь при п’ятковій шпорі? За словами лікаря, її потрібно нанести на підошву і бічні поверхні стопи, потім для посилення ефекту ліків скласти вдвічі або втричі бинт, змочений у розчині димексиду і води (у пропорції 1:4), зверху покласти целофан і вкутати теплою хусткою або шарфом. Тривалість процедури лікар визначає індивідуально для кожного пацієнта.