Коли всі — проти нас

28.03.2014

Гарячий норов турецьких футбольних фанів відомий на весь світ. Особливою «агресивністю» відзначаються вболівальники «Галатасарая», про характер яких красномовно свідчив напис на старому клубному стадіоні «Алі Самі Єн»: «Ласкаво просимо до пекла». Не менш гарячі хлопці живуть і в Сербії. Власне, про протистояння між уболівальниками двох найбільших спортивних товариств країни — «Партизана» і «Црвени звезди», яке ввійшло в історію як «вічне дербі», сказано–переказано дуже багато.

Утім позавчора белградські ультрас були об’єднані навколо зовнішньої «загрози». Під куполом 24–тисячної «Комбанк Арени» місцева «Црвена звезда» приймала київський «Будівельник». У 2008 році тут проходив фінал «Євробачення», на якому, до слова, переміг російський співак Діма Білан. Нині ж знову під куполом цієї арени, де вболівальники встановили рекорд відвідуваності Єврокубка (24 232 особи), витав російський дух. На початку матчу фанати «армійського» клубу розгорнули на трибунах величезний прапор РФ, заспівали «Катюшу» та вивісили банер iз написом «Слава Росії, Україні та Сербії!».

Щоправда, такий «гостинний» прийом не надто позначився на «Будівельнику», в стартовій заявці якого, до речі, знайшлося місце лише для двох власників українського паспорта. Підопічні Айнарса Багатскіса доволі впевнено повели гру, не дозволяючи суперникові організувати відрив. Нагадаємо, що після першого поєдинку «гладіатори» мали триочкову фору. Приблизно такий же очковий «коридор» київському клубу досить довго вдавалося підтримувати й у Белграді. Однак наприкінці четвертої чверті в діях українського чемпіона стався збій. Лавринович і Ко почали програвати власний щит і, що найголовніше, стали припускатися дитячих втрат.

По суті, одна з таких помилок, яку за вісім секунд до завершення матчу здійснив Блейк Ейхерн, й не дозволила «Будці» пробитися до півфіналу Єврокубка. На той момент кияни поступалися «Црвені звезді» одним пунктом, що за підсумками двох матчів дозволяло київським баскетболістам продовжити боротьбу за Кубок Європи. Після хибної атаки господарів м’яч, який відскочив від кільця, підібрав американський захисник «Будівельника». На мить здалося, що все — загальна перемога в руках «Будівельника». Певно, схожі думки промайнули й у голові Ейхерна, який в елементарній ситуації просто випустив м’яч за лицеву лінію...

А далі? Господарі перевели гру в «оверт–тайм» (рахунок матчу в основний час — 63:60), після чого «Будівельник» особливо вже й не пручався.

«Я вважаю, що ми контролювали гру до останніх секунд. «Црвена звезда» діяла так, як ми й очікували. Але 24 тисячі глядачів стали для неї потужним помічником. Кожен на цій арені був проти нас, але ми майже виграли», — сказав після матчу засмучений Айнарс Багатскіс.

ТАБЛО

Єврокубок. Чвертьфінал (матчі–відповіді). «Црвена Звєзда» (Сербія) — «Будівельник» (Україна) — 79:70 ОТ (11:15, 18:16, 10:11, 24:18, 16:10; Дженкінс (29), Раденович (11) — Лавринович (17), Саммерс (13); перша гра — 79:82), УНІКС (Росія) — «ТЕД–Анкара» (Туреччина) — 88:52 (81:68), «Нижній Новгород» (Росія) — «Хапоель» (Єр, Ізраїль) — 88:72 (78:81).