Невдячні гості

28.03.2014
Невдячні гості

Першоліговій «Десні» не вдалося зупинити іменитий «Шахтар». (з сайта ФК «Десна» (Чернігів).)

Чвертьфінальні матчі Кубка України, які відбулися в Черкасах, Тернополі, Чернігові та Харкові, зібрали неймовірно потужну, як для цих міст, глядацьку аудиторію. Загалом чотири поєдинки відвідали близько 60 тисяч глядачів, і це при тому, що три з чотирьох матчів відбулися в містах, де немає команди, що змагається в елітному дивізіоні нашої країни.

Варті більшого

У Чернігові трибун місцевого стадіону, який носить ім’я Юрія Гагаріна, виявилося замало для всіх охочих вживу подивитися на чемпіона країни. Тож за протистоянням місцевої «Десни» та «Шахтаря» деякі вболівальники спостерігали стоячи, розмістившись по периметру футбольного поля.

«Я не очікував побачити переповнений стадіон. Гадаю, ця публіка заслуговує більшого від керівництва міста, області. Для такої команди поле повинно бути набагато краще, ніж воно є. На такому газоні дуже складно грати і організовувати якийсь спектакль, а люди приходять саме задля цього», — прокоментував побачену в Чернігові атмосферу наставник «гірників» Мірча Луческу.

Мало хто вірив, що на кубковому шляху першолігова «Десна» зможе зупинити донеччан, які, до слова, захищають виграний минулого року трофей. Розумів це й румунський наставник «гірників». Тож і виставив проти чернігівського клубу напіврезервний склад. Власне, відносно рівна боротьба точилася лише в першому таймі, який, у підсумку, завершився «сухою» нічиєю. А вже на початку другої 45–хвилинки «гірники» забезпечили собі подвійну перевагу. «Дива в матчах із значно сильнішим опонентом трапляються. Але для цього потрібна ідеальна гра воротаря. На жаль, цього не було. Перший м’яч на совісті нашого голкіпера. Другий — узагалі не зрозуміло, як зайшов у ворота», — пояснив причини поразки наставник «Десни» Олександр Рябоконь.

Водночас у інших матчах доля переможців вирішувалася у значно напруженішій атмосфері. І якщо «Чорноморцеві» та «Динамо» вдалося відсвяткувати мінімальну перемогу в основний час, то свій вихід до півфіналу КУ друголіговий «Славутич» (у протистоянні з тернопільською «Нивою») оформив лише в серії післяматчевих 11–метрових ударів.

Загалом, потрапляння представника другої ліги до четвірки найсильніших кубкових команд — раніше небачене явище для вітчизняного футболу. «Хочу відзначити характер наших футболістів, які здобули цю історичну перемогу, та неймовірно палку підтримку наших уболівальників, які весь матч гнали нас уперед», — сказав після матчу наставник «Славутича» Юрій Бакалов, який, нагадаємо, не так давно працював із збанкрутілим столичним «Арсеналом».

Власне присутність загартованого прем’єр–лігою наставника на тренерському містку черкащан свідчить про неабиякі амбіції «Славутича». А от їхні опоненти по чвертьфіналу лише кілька тижнів тому отримали фінансові гарантії того, що вони зможуть продовжити свої виступи в першій лізі.

Стояти й не здаватися

Без сумніву, не все гладко й у таборі «Металіста», власник якого — Сергій Курченко — став об’єктом підвищеної уваги українських фіскальних та правоохоронних органів. Хай там як, але з огляду на збереження в складі «слобожанців» більшості легіонерів говорити про фінансовий крах срібних призерів минулорічного чемпіонату не варто.

Воно й справді, без Мирона Маркевича, Марко Девича та Хосе Соси «Метал» уже не той. Утім і в напіврозібраному стані харків’яни дали «Динамо» кубковий бій, до останнього намагаючись уникнути поразки — 2:3.

Щоправда, більшою мірою, інфарктне закінчення в двобої на стадіоні «Металіст» столичні футболісти організували собі самі. За рахунку 3:1 на користь «Динамо», форвард «біло–синіх» Браун Ідейє не забив пенальті й змусив своїх партнерів наприкінці матчу відбивати фінальний штурм господарів. «Замість того, щоб Брауну оформити «хет–трик» і спокійно закінчувати гру, ми отримали дуже нервовий фінал. В цілому вийшла дуже хороша кубкова гра, в якій один одному протистояли два гідні суперники», — підсумував керманич динамівців Олег Блохін.

До останнього тримали в напрузі свого наставника й футболісти «Чорноморця». Підопічні Романа Григорчука хоч і вийшли на гру проти друголігового «Тернополя» в статусі фаворитів, однак довгий час не могли реалізувати свою перевагу. Зрештою, фіналісти минулорічного розіграшу лише на дев’ятій (!) доданій до основного часу хвилині змогли забити рятівний м’яч. Варто відзначити, що в попередньому раунді «Тернопіль» у серії пенальті вибив із Кубка «Ворсклу». На жаль, вдруге виграти футбольну лотерею тернополянам не судилося.

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінали

«Десна» — «Шахтар» — 0:2

Голи: Кобін, 48; Едуардо, 50

14150 глядачів

«Славутич» (Ч) — «Нива» (Т) — 1:1 (по пен. — 4:3)

Голи: Тарасенко, 12 — Семенюк, 90+5

Вилучення: Фаворов, 120 («С»)

10300 глядачів

«Тернопіль» — «Чорноморець» — 0:1

Гол: Діденко, 90+5

12000 глядачів

«Металіст» — «Динамо» — 2:3

Голи: Бланко, 19; Юссуф, 85 — Ідейє, 7, 43; Ярмоленко, 72

Нереалізоване пенальті: Ідейє, 79 («Д»)

22480 глядачів.