Рада: «зачистка» триває

27.03.2014

Учора «УМ» писала про те, що вівторкове засідання Ради було присвячено, зокрема, кадровим питанням. У середу чиновницькі пертурбації тривали. У відставку було відправлено голову Антимонопольного комітету Василя Цушка. За це проголосували 238 народних депутатів. І хоч Цушко власноруч написав заяву «за власним бажанням», депутати змогли звільнити його лише з другої спроби — під час першого голосування їм забракло голосів.

Також Верховна Рада звільнила членів Ради Національного банку (233 голоси «за»). Згідно з документом, Михайло Гончаров, Василь Горбаль, Сергій Клюєв, Борис Колесніков, Петро Порошенко та Ігор Прасолов йдуть у відставку у зв’язку із завершенням строку їхніх повноважень. Нагадаємо, що Верховна Рада призначає та звільняє з посад половину складу Ради НБУ шляхом прийняття відповідної постанови. При цьому строк повноважень членів Ради Національного банку України становить сім років.

Але найбільш резонансне звільнення мало місце поза стінами ВРУ. Сергія Куніцина було відправлено у відставку з посади постпреда глави держави у Криму. Указ про це підписав в.о.Президента Олександр Турчинов. Уперше за багато років у президентському указі фігурують слова «за неналежне виконання службових обов’язків» — саме з таким формулюванням «пішли» Куніцина. Напередодні Куніцин висловив незадоволення політикою офіційного Києва, звинувативши владу у бездіяльності. «Кожен день знущаються над нашими військовослужбовцями, а ми збираємо якісь наради», — сказав він.

Черговий «ляпас», нанесений «УДАРу» (Куніцина було обрано до Ради від цієї партії), жваво обговорювали в кулуарах парламенту. Депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль припустив, що тепер «УДАР» може вийти з коаліції, адже звільнення Куніцина є далеко не першим «непорозумінням» між фракцією Кличка та його колегами з «Батьківщини».

Закінчився короткий парламентський день невдалою спробою прийняти у другому читанні законопроект про спрощення доступу до публічної інформації. Він має забезпечити публічність прийнятих рішень місцевим чиновництвом та доступ громадян до органів влади. Та попри всю свою важливість, законопроект зібрав лише 202 голоси «за». Сьогодні депутати планують повернутися до його розгляду.