Шанс для помаранчевого м’яча

27.03.2014

Складна економічна ситуація, порожня державна казна, російська агресія поставили Україну перед складним вибором — бути чи не бути в нашій країні чоловічому чемпіонату Європи–2015 з баскетболу. «Я не уявляю, як за сьогоднішніх надскладних економічних та політичних умов можна готувати Євробаскет–2015», — нещодавно заявив директор організаційного комітету турніру Маркіян Лубківський. Водночас новий міністр молоді та спорту Дмитро Булатов був категоричним: «Україна ніколи не відмовлялася і не збирається відмовлятися від проведення чемпіонату Європи. Турнір є стратегічним проектом із розвитку спортивної інфраструктури України».

Зрештою, пояснювати головному баскетбольному керівництву Європи «конфронтаційну» позицію української сторони взявся президент Національної федерації баскетболу України Олександр Волков. Минулих вихідних знаний у минулому баскетболіст, стараннями якого, можна сказати, Україна й отримала Євробаскет, провів напружені перемовини з представниками ФІБА–Європа, на яких вмовляв функціонерів не відбирати в України спортивний форум.

А повернувшись із Мюнхена, Олександр Волков разом із Маркіяном Лубківським провів у столичному Палаці спорту прес–конференцію, де розповів про узгоджені з європейською стороною шляхи порятунку Євробаскету.

«До 15 травня, коли ФІБА–Європа проведе заключне засідання з «українського питання», ми повинні надати чіткий план підготовки, інформацію про стан арен, і, головне, гарантії від уряду України. Тому ми чекаємо чіткого політичного рішення влади щодо Євробаскету. Власне, ми привезли останній шанс, і якщо політичного рішення не буде, якщо інвестори, котрі готові продовжувати зведення арен, не отримають чіткого сигналу, я не можу гарантувати, що в травні ми повернемося з перемогою i врятуємо турнір», — заявив президент ФБУ.

Нагадаємо, що згідно з попереднім планом, підготовку до ЧЄ ведуть шість українських міст. Утім, як розповів Маркіян Лубківський, усюди спостерігається серйозне відставання від графіка. Особливо проблемним виглядає Харків, де в останні два місяці головний інвестор проекту — компанія Сергія Курченка «СЄТЕК» — практично повністю припинила фінансування. Відчутно збавила швидкість будівельних робіт і компанія Ігоря Коломойського «UBI», яка опікується зведення нових багатофункціональних спортивних споруд у Дніпропетровську, Києві, Одесі та Львові. За словами Лубківського, передовиком підготовчого процесу виступає Донецьк, де будівництво «Кальміус–Арени» курирує Борис Колесніков.

Загалом український бізнес, який від самого початку реалізації баскетбольного проекту був активним його учасником, уже потратив 400 мільйонів гривень, утім ця сума вилилася лише в 5—20–відсоткову готовність арен. Власне, ключовим пунктом, від якого залежить розв’язання питання, є економія бюджетних коштів. За словами Волкова, розглядається варіант зі скорочення числа приймаючих арен iз семи (Київ мав підготувати два майданчика) до п’яти. До того ж, як каже керівник федерації, можна відмовитися від будівництва тренувальних баз, комплектів, реконструкції аеропортів.

Хай там як, а останнє слово залишається за новим керівництвом України, від рішення якого й залежатиме доля Євробаскету.