«Сторонні» учасники

27.03.2014
«Сторонні» учасники

Олімпійський чемпіон–2014 Юдзуру Ханю на домашньому «мундіалі» поки що третій. (Рейтер.)

У 2011 році через руйнівний цунамі та техногенну катастрофу на атомній станції «Фукусіма» Японія відмовилася від проведення чемпіонату світу з фігурного катання. Утім минуло три роки і, ставши на ноги після неймовірно тяжкого потрясіння, Країна Схiдного Сонця знову покликала фігуристів до себе на «мундіаль».

Щоправда, зібрати після Олімпіади під куполом «Сайтама Супер Арени» всіх зірок фігурного катання організаторам не вдалося. Майже половина призерів сочинських Ігор взяли відпочинок після напружених лютневих баталій.

У неповному складі до Японії прибула й українська збірна — уперше з 1993 року наша країна не змогла виставити на чемпіонат світу танцювальну пару. І це при тому, що на нещодавньому відкритому чемпіонаті України кількість учасників у цьому виді змагань була найбільшою в порівнянні з іншими дисциплінами.

Після провальних виступів на чемпіонаті Європи та Олімпіаді нашого «американського» дуету Шивон Хікін–Кенеді/Дмитро Дунь Федерація фігурного катання України вирішила відправити на «мундіаль» віце–чемпіонів країни — харків’ян Надію Фроленкову та Віталія Нікіфорова. Однак незадовго до старту турніру партнерша «зірвала» спину. Знайти ж їм заміну у ФФКУ не змогли, оскільки в одних не було готової програми для представницького турніру, інші просто не мали необхідного прохідного балу для участі в чемпіонаті світу.

Згідно з новим, прийнятим у 2012 році, Конгресом Міжнародного союзу ковзанярів рішенням, кожен учасник «мундіалю» повинен мати мінімальний «технікум» як у короткій, так і у довільній програмі. Через що другий рік поспіль «мундіаль» проходить без кваліфікаційних змагань.

Першими на лід «Сайтама Супер Арени» учора вийшли спортивні пари. Нагадаємо, що упродовж кількох років у цій дисципліні Україна не мала дорослого тандему. Проте «змужнілий» дует Юлії Лаврентьєвої та Юрія Рудика закрив вакансію. Щоправда, результати вихованців київського наставника Дмитра Шкідченка наразі не тішать. Приміром, на нещодавньому ЧЄ вони посіли передостаннє місце (19–те), а на Іграх у Сочі взагалі замкнули підсумковий протокол (20–те). Не змогли чемпіони України стрибнути вище голови й на ЧС, де здобута в короткій програмі 21–ша сума балів не дозволила їм потрапити до числа 16 учасників довільного прокату.

Відзначимо, що після першої частини змагань проміжний табель про ранги очолюють представники Німеччини — Олена Савченко/Робін Шолкови. За відсутності на турнірі їхніх головних конкурентів, олімпійських чемпіонів–2014, росіян Тетяни Волосожар та Максима Транькова німецька пара має всі підстави для виграшу свого п’ятого планетарного «золота». Їхня перевага над канадцями Меган Дюамель/Ерік Редфорд, які йдуть другими, складає два пункти. На третій сходинці — російський дует Ксенія Столбова/Федір Климов.

Учора свою коротку програму відкатали також і чоловіки, де Україну представляв Яків Годорожа. Нагадаємо, на нещодавній Олімпіаді він був єдиним представником вітчизняного фігурного катання, кому вдалося продемонструвати в Сочі свою довільну програму. На жаль, на ЧС зробити це йому не вдасться, адже вихованець Марини Амірханової за підсумками обов’язкового прокату не потрапив до числа 24–х фігуристів, що «кваліфікуються» до вирішального етапу змагань.

Від прохідної позиції Якова, який показав 25–й результат, відділили всього 0,24 бала. А найвищу оцінку за свою коротку програму отримав японець Тацукі Матіда (98,21), який наразі випереджає чемпіона Європи, іспанця Хав’єра Ернандеса (96,42) та золотого медаліста Ігор–2014, свого співвітчизника Юдзуру Ханю (91,24).