Леді «in re»

26.03.2014

На ресурсі YouTube — чергова сенсація. Щоправда, цього разу не Вікторія Нуланд нецензурно лає Євросоюз, а Юлія Тимошенко — Путіна та його агресію щодо України. Підслухана розмова лідерки «Батьківщини» з нібито Нестором Шуфричем (сам політик спростовує факт такої бесіди) з’явилася в мережі вчора вночі. Співрозмовники говорять російською, дуже емоційно обговорюючи ситуацію в Криму.

«Я вчора виступав на «Свободі слова», — розповідає чоловічий голос, — і кажу: якщо, не дай Бог, виникне військовий конфлікт, я — офіцер запасу, і мій старший син — офіцер запасу. Ми візьмемо зброю і підемо захищати країну», — лунає в записі. «Та 100%, — погоджується голос жіночий. — Слухай, це вже переходить усі межі взагалі. Блін, треба брати зброю до рук і йти мочити цих кацапів чортових разом з їхнім керівником».

Далі жінка (власне, Тимошенко) висловлює жаль iз приводу того, що не може «перебувати там» (читай: в Криму), і каже, що якби вона очолювала всі процеси, то Росія не отримала б Крим. «Я підключу всі свої зв’язки, я підніму весь світ для того, щоб, блін, від цієї Росії не лишилося навіть випаленого поля», — говорить вона.

До цього моменту Тимошенко визнає автентичніть розмови — про це вона сама пише у «Твіттері», перепрошуючи за нецензурну лексику. Але наступний пасаж ЮВТ категорично заперечує. Адже далі між Шуфричем та Тимошенко ніби йшлося про таке. Чоловічий голос згадує якогось «Віктора», котрий цікавиться, «що тепер робити 8 мільйонам росіян, які залишилися на території України»? «Розстрілювати з атомної зброї», — видає нісенітницю жіночий голос. Пізніше, коментуючи цю репліку в «Твіттері», Тимошенко зазначила, що її відповідь була діаметрально протилежною, й переказала «привіт ФСБ».

Що насправді стоїть за діалогом двох політиків, яким приписують давні й вельми дружні стосунки, сказати тяжко. Зайва пафосність розмови й акцент на «потребі брати зброю» (як і згадка про те, що Росія не отримала б Крим, якби Тимошенко «очолювала всі процеси») наштовхують на думку, що бесіда була ретельно спланована й розрахована на оприлюднення. З цієї конспірологічної теорії випадає лише недоречна згадка про нищення українських росіян за допомогою «атомної зброї», решта ж ідеально підпорядковується потребі репрезентувати Тимошенко як всеукраїнську рятівницю і спасительку Криму.

Політолог Кость Бондаренко так прокоментував цей скандал: «У даній ситуації я не сумніваюся в тому, що запис справжній. Зараз виникає чимало запитань, а чи не є це якимось технологічним ходом. Насправді я вважаю, що це такий собі привіт від Володимира Володимировича, якого Юлія Тимошенко почала активно згадувати та критикувати. А в наших сусідів є всі можливості зняття запису з системи зв’язку. Так само нескладно змонтувати частину запису, переставити його відтинки абощо».

На уточнююче запитання «УМ», чи не надто демонстративно ЮВТ робить своєю виборчою «фішкою» священну війну з Путіним, Бондаренко відповів так: «Не тільки Тимошенко, а й кожен кандидат, що йтиме на вибори, використовуватиме гасла порятунку України й критикуватиме Путіна у тій чи іншій мірі. На рейтинг Тимошенко ця розмова не вплине, хоча на сході України запис будуть «крутити», нагадаючи росіянам, що і як говорила про них Тимошенко. Але після стількох потрясінь, які випали нам останнім часом, це не гратиме скільки–небудь важливої ролі».

А от колега Бондаренка Вадим Карасьов здивував несподіваним трактуванням, зазначивши, що оприлюднення знадобилося задля «нейтралізації» Нестора Шуфрича : «Шуфричу такі «розвінчування» зараз ні до чого — він претендує на посаду лідера Партії регіонів, від якої він мав намір висуватися в президенти. Тож оприлюднення цієї розмови направлено не так проти Тимошенко, як проти Шуфрича і тих, хто висував його на роль хедлайнера ПР. Зараз якраз добігає кінця висування кандидатів у президенти, тож розмова з Тимошенко дуже вчасно нагодилася...»

Що ж стосується різких i матюкливих наїздів Тимошенко на Путіна, то й тут усе розраховано: «Це з прицілом на вибори й для того, аби отримати сатисфакцію за колишні відносини з Путіним, якими Тимошенко (як і сумнозвісним газовим контрактом) дорікатимуть ще не раз. Зараз їй треба робити все, аби очиститися від підозр щодо «дружби» з Путіним, бо саме сюди будуть бити її конкуренти», — вважає Карасьов.