Назад, у майбутнє

26.03.2014

Упродовж шести минулих років Вішванатан Ананд спостерігав за турнірами претендентів відсторонено, утім після програшу в матчі за чемпіонську корону Магнусу Карлсену 44–річний гросмейстер з Індії опинився в числі його активних учасників, котрі в середині березня в Ханти–Мансійську розпочали черговий цикл із визначення майбутнього суперника шахового короля.

Дехто з експертів вважав, що через тривале перебування на троні Ананд розгубив свої знання і вміння. Через що у матчі за титул чемпіона світу не спромігся виграти у Карлсена жодної партії, а в рейтингу ФІДЕ опустився на вельми скромну, восьму, позицію.

Відтак не дивно, що перед стартом нинішніх баталій Ананд, який, нагадаємо, з 2007 до 2013 року утримував світову корону, не потрапив до числа його фаворитів. Водночас, за прогнозами більшості спеціалістів та вболівальників, переможцем «турніру претендентів»–2014 мав би стати хтось із трійки рейтинг–фаворитів змагань — вірменин Левон Аронян, росіянин Володимир Крамник чи болгарин Веселин Топалов.

Проте після десяти зіграних турів, маючи один пункт відриву від найближчого переслідувача, турнірну таблицю очолює саме Ананд.

Уже в перший ігровий день йому вдалося перемогти другого за рейтингом гросмейстера світу Ароняна, який, по суті, вважається головним претендентом на перемогу. Як пояснив Левон, він недооцінив позицію суперника. «Практика й досвід показують, що добре я починаю грати тільки після поразки. А тут змагання серйозні, тому краще було програти якомога раніше», — в доволі жартівливій формі відреагував на невдачу вірменський шахіст, який наразі посідає в протоколі другу позицію.

«Вважав, що Левон — єдиний, хто зможе виграти турнір iз відривом. Тепер же зрозуміло, що напружена боротьба триватиме до останніх турів. Хочу лише нагадати урок минулого року: в останній ігровий день може трапитися все що завгодно. Люди втомлюються, і в цьому випадку звичайні розклади й прогнози вже не працюють», — оцінив проміжні позиції Магнус Карлсен — переможець попереднього «турніру претендентів».

Відзначимо, що боротьбу за право в майбутньому поборотися за шахову корону з чинним чемпіоном світу Карлсеном ведуть восьмеро гросмейстерів, четверо з яких представляють Росію. Натомість жодного українця в цьому октеті немає. Хоча, якщо бути точним, це не зовсім так. Скажімо, Сергій Карякін не так давно ще був громадянином України, а Володимир Крамник називає себе «наполовину українцем», оскільки його мама — з Ужгорода. Власне, в столиці Закарпаття екс–чемпіон світу готувався до «турніру претендентів», де проводив спаринги з вітчизняним гросмейстером Захаром Єфименком.

Цікаво, що, на думку чемпіона світу Анатолія Карпова, з російської четвірки найбільше шансів на успіх має Карякін. «Але якщо він буде у формі», — додає легендарний шахіст. Водночас він визнає, що наразі у представників РФ немає потенціалу для того, аби знову виграти світову шахову корону. «Якщо Росія хоче повернути собі титул чемпіона світу, потрібно займатися вихованням молоді», — наголошує Карпов.

Хай там як, а президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов на церемонії відкриття «турніру претендентів» заявив: «Будемо молитися, щоб шахова корона повернулася до Росії. Тим паче що в турнірі змагається четверо росіян».

Додамо, що змагання у Ханти–Мансійську проходять за коловою системою в два тури. Останні партії заплановані на 30 березня. Утім, за необхідності, у разі рівної кількості очок, наступного дня для визначення переможця може бути зіграний тай–брейк.

ТАБЛО

«Турнір претендентів» (Ханти–Мансійськ). 1–й тур. Андрєйкін (Росія) — Крамник (Росія) — нічия; Карякін (Росія) — Свідлер (Росія) — нічия; Мамедьяров (Азербайджан) — Топалов (Болгарія) — нічия; Ананд (Індія) — Аронян (Вірменія) — 1:0.

2–й тур. Крамник — Карякін — 1:0, Свідлер — Андрєйкін — 1:0, Топалов — Ананд — нічия; Аронян — Мамедьяров — 1:0.

3–й тур. Андрєйкін — Карякін — нічия; Свідлер — Крамник — нічия; Топалов — Аронян — нічия, Мамедьяров — Ананд — 0:1.

4–й тур. Мамедьяров — Андрєйкін — 1:0, Карякін — Топалов — нічия, Аронян — Свідлер — 1:0, Ананд — Крамник — нічия.

5–й тур. Андрєйкін — Ананд — нічия, Карякін — Мамедьяров — нічия, Свідлер — Топалов — 1:0, Крамник — Аронян — нічия.

6–й тур. Аронян — Андрєйкін — нічия, Ананд — Карякін — нічия, Мамедьяров — Свідлер — 1:0, Топалов — Крамник — 1:0.

7–й тур. Карякін — Аронян — 0:1, Свідлер — Ананд — нічия, Крамник — Мамедьяров — 1:0, Андрєйкін — Топалов — 1:0.

8–й тур. Крамник — Андрєйкін — нічия, Свідлер — Карякін — 0:1, Топалов — Мамедьяров — нічия, Аронян — Ананд — нічия.

9–й тур. Карякін — Крамник — 1:0, Андрєйкін — Свідлер — нічия, Ананд — Топалов — 1:0, Мамедьяров — Аронян — 1:0.

10–й тур. Карякін — Андрєйкін — нічия, Крамник — Свідлер — 0:1, Аронян — Топалов — нічия, Ананд — Мамедьяров — нічия.

Турнірне становище: Ананд — 6,5, Аронян — 5,5, Мамедьяров, Карякін, Свідлер, — 5, Крамник, Андрєйкін — 4,5, Топалов — 4.