НОВИНИ ПЛЮС

25.03.2014

23 березня в Києві відбулося Віче за єдність

Традиція проводити щонедільні віча на київському майдані Незалежності була продовжена й минулого тижня. Цього разу зібрання українських громадян було присвячено єдності країни. Всіх присутніх на вічі закликали допомогти матеріально українській армії та зібрати кошти на потреби кримчан. «Сьогодні ситуація настільки критична, що я пропоную відновити той формат Майдану, який був тут протягом трьох місяців», — зазначила Руслана Лижичко. А представник Меджлісу кримських татар Мустафа Джемілєв повідомив про біженців, які залишають півострів і перебираються на материкову частину України. В основному це — кримські татари — жінки та діти.

На вічі також виступили екс–глава Української греко–католицької церкви Любомир Гузар, очільник МЗС Андрій Дещиця, соціолог Ірина Бекешкіна. По скайпу вийшов на зв’язок і лідер Меджлісу Рефат Чубаров. А колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко запропонував нагородити званням Героя України Мустафу Джемілєва та командира української військової частини у Бельбеку полковника Юлія Мамчура. «Це маленький борг моральної підтримки у великій справі повернення Криму до української матері», — прокоментував свою пропозицію Луценко. Його слова Майдан зустрів оплесками.

Турчинов продає майно «ДУСі»

В.о. Президента України доручив продати державні резиденції, дачі та санаторії, які не використовуються для забезпечення діяльності Президента. В указі, підписаному Турчиновим, зазначається, що доходи від продажу будуть скеровані на фінансування пріоритетних видатків бюджету та на першочергові соціальні потреби. Кабінету Міністрів та Державному управлінню справами (ДУС) доручено підготувати нерухоме майно, яке досі перебувало у державній власності, для приватизації в установленому законом порядку.

ПР вимагає надати російській мові статус державної

З ініціативою надати російській мові статус державної на вчорашній погоджувальній раді парламенту виступив лідер фракції ПР Олександр Єфремов. «Для вирішення ситуації нам необхідно слухати і чути всіх, а не лише тих, кого приємно чути. Люди на сході хочуть почуватися повноправними і рівноправними громадянами», — заявив він. «У зв’язку з цим першочерговим на сьогодні є проведення Конституційної реформи для вироблення такого державного устрою, який би забезпечив територіальну цілісність України, а також надання російській мові статусу другої державної», — додав Єфремов.

«Батьківщина» хоче заслухати звіт силовиків

Фракція «Батьківщина» вимагає звіту керівництва силових структур щодо масового розстрілу громадян у Києві. Про це заявив в.о. лідера фракції Батьківщина Сергій Соболєв. «Нам відомо, що ГПУ, МВС та СБУ завершили перший етап розслідування, тому ми вимагаємо, щоб вони доповіли на цьому тижні ті питання, які можливо доповісти у відкритому режимі», — зазначив Соболєв на вчорашній погоджувальній раді парламенту. За результатами такого звіту Верховна Рада може ухвалити рішення щодо створення спеціальної слідчої комісії, додав депутат.