Пристрасті за «колишнім»

25.03.2014

Не хочеться радіти передчасно, проте скидається на те, що хвиля сепаратизму на сході України помалу йде на спад. Цими вихідними в Донецьку, Харкові та Одесі пройшли проросійські мітинги, проте їхня чисельність не перевищувала 3 тисяч учасників.

Найменш популярними подібні заходи виявилися у Донецьку — за повідомленнями місцевих ЗМІ, маніфестація під триколором зібрала до 2 тисяч осіб. Проте шахтарський край «порадував» несподіваним «креативом»: мітингувальники з прапорами РФ та СРСР скандували ім’я Януковича й вимагали від екс–Президента повернутися та «навести порядок». Відтак донецькі сепаратисти рушили до місцевої ОДА — «виселяти Таруту». Проте до призначеного новою владою «губернатора» вони не дісталися, а обмежилися тим, що вивісили над мерією триколор, знявши звідти український прапор.

А у Харкові в неділю відбулися відразу два «віча» — проросійське та проукраїнське. Організатори останнього були не впевнені у своїй безпеці й навіть подумували, чи не скасувати захід взагалі. Однак люди таки зібрались під пам’ятником Шевченку, де вшанували пам’ять «Небесної сотні» та військового, застреленого у Криму. Їхні «опоненти» мітингували окремо, «скандували «Расєю», як написав місцевий журналіст Зураб Аласанія, і «за шкалою агресії» поводились «на 5 балів iз 10».

Щодо Одеси, то місто, на жаль, підтримало «почин» Донецька. Як зазначає видання «Думская.нет», на одеському Куликовому полі лунали заклики до Януковича повернутися в Україну й «захистити від бандер». Висловити невдоволення «бандерами» одесити пішли й під консульство Польщі, яка, на їхнє переконання, фінансувала Євромайдан.

Згадування імені Януковича на проросійських майданах є, вочевидь, не випадковим. Якщо вірити джерелу видання «Вести», екс–Президент — не тільки живий–здоровий (попри всі чутки про його смерть), а ще й змінив амплуа. Йдеться про те, що він на підмосковній дачі буцімто приймає та консультує політиків з України, які приїздять до нього «порадитися з приводу виборів». Хто саме мається на увазі, видання не уточнює.