«Джульєтта» йде на війну

25.03.2014
«Джульєтта» йде на війну

«Оновлена» Юлія. Стоп-кадр програми «Шустер Live».

Вилікувана у німецькій клініці «Шаріте» Юлія Тимошенко повернула собі не лише здоров’я, а й поліпшену зовнішність та традиційний набір словесних кліше. Перший вихід Тимошенко «на люди» (після появи на Майдані в інвалідному візку) відбувся в рамках «Шустер Live». У гостях у Савіка Юлія Володимирівна не сказала нічого нового чи оригінального, проте для слухачів було очевидно: по той бік екрана — кандидат у президенти України.

Звісно, левову частку програми її учасники обговорювали Крим. Проте було й кілька поворотів розмови, пов’язаних iз якістю нової влади. Тимошенко м’яко покритикувала однодумців: «Я дещо не підтримую всі наші три опозиційні команди, які зараз за квотним принципом, у великих боях, iз великими втратами займають ті чи інші посадові позиції», — сказала вона. Але тут–таки й додала: «Коли горить будинок, одночасно дефолт, одночасно війна (... ), мені здається, зараз краще підтримати всіх, хто взяв на себе відповідальність (...) Нам потрібен спокій. Дайте керівникам на своїх посадах увійти в русло...».

Спокій, однак, не «світить» парламенту. «Цей, прости Господи, гадючник потрібно міняти чим швидше, тим краще», — заявила Тимошенко. Власне, якщо після президентських виборів будуть оголошені дострокові парламентські, ще одна з вимог Майдану — «перезавантаження» Ради — буде виконана. От тільки в українських умовах плани політиків до і після отримання ними потрібного результату дуже часто кардинально відрізняються. «Останні 15 років влада в країні не мінялася», — підкреслила ЮВТ, забуваючи, вочевидь, що сама двічі ставала владою, а її партія тричі поспіль отримувала в парламенті зовсім непогане представництво (та й у нинішньому «гадючнику» «Батьківщина» є другою за чисельністю фракцією).

Призабувши минуле, Тимошенко цікаво інтерпретувала свій нинішній статус. Міркуючи про події в Криму і про взаємини з Росією, Юлія Володимирівна вперто трималася займенника «ми». «Планувалося, як в Афганістані, завозити опального лідера і брати танками адміністрацію Президента. Ми ці плани зупинили. Бліцкриг не вийшов, і Крим для Путіна — це початок кінця (...) У мене є абсолютна впевненість, що Крим ми повернемо. Це питання недовгого часу (...) Ми ні кроку не дамо їм (росіянам) пройти на континентальну Україну (...) Спочатку повернемо Крим, а з Путіним нам є про що говорити», — ось кілька тез ЮВТ iз почутого на «Шустер Live».

Що ж, експерти недарма говорять про те, що в умовах, коли до президентських виборів лишається два місяці, Юлія Тимошенко має лише один важіль для підняття підупалого рейтингу. І важіль цей — Крим. Якби лідерці «Батьківщини» вдалося постати визволителькою Криму, це внесло б корективи в теперішній, березневий, рівень підтримки інших кандидатів. (А згідно з ним, Тимошенко програє вибори Кличку та — за деякими дослідженнями — ще й Порошенку). Адже жалісні історії про переслідування великомучениці Юлії «з першого дня звільнення» більше ні на кого не справляють враження.

Наскільки Тимошенко зможе долучитися до розв’язання кримської кризи — покаже час. Усе залежатиме й від того, яку карту у відношенні ЮВТ розіграє Путін, iз яким у Юлії Володимирівни давні й багатогранні стосунки. Тим часом лідерка «Батьківщини» нічтоже сумняшеся проводить наради з військовими на рівні начальників підрозділів Збройних сил, колишніх міністрів оборони та заступників голів СБУ тощо. Одна з таких нарад відбулася минулого тижня в приміщенні Верховної Ради, на ній були присутні нардепи Немиря й Тарасюк, представники Меджлісу Джемілєв та Умеров, екс–міністр оборони Марчук, колишній розвідник Скіпальський та інші. При цьому де–юре Юлія Тимошенко не має жодного відношення до виконавчої чи законодавчої влади, окрім головування в одній iз парламентських партій.

Проте ще у четвер на засіданні власної фракції вона заявила про намір балотуватися в Президенти України, повідомили джерела «Української правди». Цей намір лишилося формалізувати, подавши документи до ЦВК. Що ж до інформаційної складової кампанії, то тут, як бачимо, все гаразд — ВОНА над нею працює...