Усе нажите за Януковича

25.03.2014
Усе нажите за Януковича

Едуард Ставицький жив не на одну зарплату. (з сайта pravda.com.ua.)

Такої масштабної спецоперації правоохоронних структур та їхнього «улову» вітчизняна історія ще не знала. Минулої п’ятниці слідчі Генпрокуратури спільно з колегами з МВС одночасно провели 32 (!) обшуки в помешканнях і офісах, ймовірно належних колишнім урядовцям — екс–міністру енергетики та вугільної промисловості України Едуарду Ставицькому та екс–міністру з питань аграрної політики та продовольства України Миколі Присяжнюку. Одночасно силовики «завітали» й до центрального офісу НАК «Нафтогаз України» — донедавна «недоторканної корови» влади, де після обшуку затримали голову правління Євгена Бакуліна. Наймасштабніше за роки незалежності «маски–шоу» правоохоронців відбувалося переважно в рамках розслідування корупційних схем у газовій галузі.

Півтора мільярда застави, не знайдеться?

Отже, спочатку правоохоронці в масках та з автоматами (за даними «УМ», це були бійці спецпідрозділу УБОЗ «Сокіл») заблокували вхід у центральний офіс «Нафтогазу України» на вулиці Богдана Хмельницького в Києві, після чого співробітники Управління боротьби з економічною злочинністю МВС почали вилучення документів.

На місці затримали й голову правління НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна. Останній, на думку глави МВС Арсена Авакова, «імітував хворобу». Тому після обшуку Бакуліна вивозили з офісу компанії в інвалідній колясці. Окремим нардепам–«регіоналам» (зокрема, Сергію Кацубі) не вдалося наполягти на негайній госпіталізації «хворого», тож він поїхав до суду в автозаку. Служителі Феміди не стали переносити засідання через стан Бакуліна й обрали йому запобіжний захід у вигляді арешту, який може бути змінено у разі внесення застави на колосальну суму — 1,5 мільярда гривень. Такої застави вітчизняне правосуддя ще не знало.

«Тільки за трьома розслідуваними епізодами дії злочинної групи, сума збитків державі оцінюється в суму близько 4 мільярдів доларів США, — повідомив у «Фейсбуцi» пан Аваков. — Цинізм і «простота» крадіжки в ряді схем просто кричущі! Таке могло відбуватися тільки в атмосфері тотальної вседозволеності і потурання з боку верхів колишнього уряду, МВС і прокуратури».

Глава МВС додає, що це далеко не повний перелік сумнівних схем і операцій, які потрапили під увагу слідчих. На його думку, «безкомпромісне розслідування, що ведеться сьогодні, приведе просто до колосальних цифр завданих збитків і безлічі відомих персоналій, які мають до цього стосунок». Мовляв, до цих схем причетні не лише представники попередньої влади, а й нинішньої. Тож він закликає політиків утриматися від тиску на слідство. Тим більше що це розслідування важливе не тільки заради відновлення справедливості і повернення викраденого, але ще й «як щеплення від корупції у новій владі».

«Наколядоване» знайшли, знайдіть тепер Ставицького

Паралельно тривали обшуки в помешканнях та офісах, які належать колишньому міністру палива та енергетики Едуардовi Ставицькому. За допомогою бійців «Сокола» (яким доводилося деінде вибивати двері) слідчі ГПУ завітали до трьох квартир екс–міністра на столичному Пасажі, офісного приміщення на вулиці Шота Руставелі, яким володіє дружина Ставицького, тощо. Після втечі Януковича до Росії Ставицький, за різними даними, опинився чи то в Італії, чи то у Хорватії, де також має нерухомість.

За словами в.о. Генпрокурора Олега Махніцького, МВС уже оголосило Едуарда Ставицького в розшук, а ГПУ доручило встановити його місцезнаходження. Втікачу інкримінують статтю 191 КК (розкрадання коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем).

Крім того, керманич ГПУ наголошує, що екс–міністр проходить у справі як спільник розшукуваного бізнесмена Сергія Курченка. Цей юний «багатій» разом зі Ставицьким належав до так званої «Сім’ї», щоправда, були переважно виконавцями її інтересів. Додамо, що міністр–утікач причетний не лише до схем у «Нафтогазі» — ще у часи його каденції на чолі НАК «Надра України» саме Ставицький ставив автографи на документах щодо відчуження з державної власності резиденції Межигір’я.

«Здобич» слідчих після обшуків у помешканнях Ставицького просто приголомшує: у квартирі екс–міністра енергетики та вугільної промисловості по бульвару Дружби народів, оформленій на дружину, вилучено 42 кг золота вищої проби у злитках, 4,8 мільйона доларів готівкою, камені, схожі на діаманти, наручні дорогі годинники відомих світових брендів (є ексклюзивні роботи вартістю від 200 до 600 тисяч доларів! — Ред.), велика кількість виробів iз дорогоцінних металів, безліч документів на нерухомість, частки у компаніях, земельні ділянки, документи на реєстрацію зарубіжних компаній у різних офшорних юрисдикціях, банківські картки, документація на рахунки у низці банків.

Цікаво, що в цій квартирі було два сейфи, один з яких був повністю забитий готівкою у доларах США (гроші навіть не були розпаковані з американських обгорток зі штампами Нью–Йорка), а інший — золотом і дорогоцінностями! Вартість виробів ще встановлюють слідчi. За словами очільника ГПУ Олега Махніцького, у квартирі на момент обшуку перебувала бухгалтер, яка не відкривала двері й намагалася знищити документи і чинила опір.

Колишні, залиште свої сумки

Окрім прихованих на «чорний день» скарбів Ставицького, до рук слідчих Генпрокуратури потрапили й цінності іншого колишнього урядовця. У квартирах екс–міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка знайшли 300 тисяч доларів у готівці та 800 тисяч гривень, у його зятя — 1 мільйон 717 тисяч доларів та 1 мільйон 400 тисяч гривень. Усю готівку було складено в габаритні сумки.

«Їх збиралися вивозити. Під них склали підроблені податкові накладні про те, що готівка — це дохід від підприємницької діяльності, з якого сплачено податки. Одночасно нами було вилучено авіаквиток на прізвище зятя Присяжнюка Вадима Симонова, який збирався вилітати до Туреччини», — цитує заступника Генпрокурора Олексія Баганця видання «Українська правда».

Нагадаємо, що зять Присяжнюка обіймав посаду першого заступника Державної ветеринарної та фітосанітарної служби. До речі, у квартирі Присяжнюка слідчі також знайшли кілька наручних годинників високої вартості відомих світових брендів. Але колекція цього корупціонера не йде у жодне порівняння з колекцією «справжнього оцінювача» Ставицького.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>