Непрозоре окозамилювання

25.03.2014
Непрозоре окозамилювання

Перша перемога донеччан над «Левом». (з сайта ХК «Донбас».)

«Той факт, що домашні матчі «плей–оф» проти «Лева» ми граємо не в Донецьку, а в Братиславі, нам не заважає, адже ми — професіонали. Проте в своєму місті грати було б цікавіше», — так, доволі стримано, наставник «Донбасу» Андрій Назаров відреагував на запитання журналіста щодо рішення керівництва КХЛ, яке, пославшись на напружену соціально–політичну ситуацію, не дозволило донецькому клубу приймати «Лев» на своєму льоду в палаці спорту «Дружба».

Без сумніву, російський наставник «червоно–чорних» узяв у цьому питанні нейтралітет, оскільки думка очільників українського клубу кардинально відрізняється від публічної заяви Назарова. Власне після того, як Ліга оприлюднила своє рішення, у «Донбасі» не могли стримати емоцій. «Рішення КХЛ — це не просто удар по престижу українського хокею і роботі ХК «Донбас», але і повна неповага до уболівальників, які упродовж останніх років разом iз клубом переживали зльоти і падіння і писали історію хокею України. Як показує «фіктивна» перевірка, здійснена делегацією КХЛ, окозамилювання і непрозорість стали нормою життя Континентальної хокейної ліги. ХК «Донбас» вимушений прийняти умови ліги і провести матчі плей–оф другого етапу у Братиславі, але ми наполягаємо на тому, щоб керівництво КХЛ об’єктивно розібралося в ситуації і найближчим часом винесло обговорення цього питання на нараду правління КХЛ», — заявили в донецькому клубі, не розуміючи причин, котрі змусили російських функціонерів накласти вето на проведення матчів у столиці Донбасу.

Хай там як, а вчора пізно ввечері в Братиславі завершився четвертий поєдинок серії між «Донбасом» і «Левом», у якому, для збереження шансів на продовження боротьби за Кубок Гагаріна, команді Назарова необхідна була перемога. Після трьох очних зустрічей попереду йшли «леви» — 2:1. А свою єдину на той час перемогу в серії «червоно–чорні» здобули в Празі, провівши з господарями найдовший в історії КХЛ матч, який тривав 127 хвилин. Власне переможну шайбу в другому матчі україно–чеського протистояння закинув Олександр Бєлухін, коли йшов четвертий овертайм.

Відзначимо, що дуель «Лева» та «Донбасу» ознаменувалася ще однією пам’ятною подією. Під час їхнього першого поєдинку судді зарахували гол, якого не було. Попри те, що суперечливий епізод із узяттям воріт Яна Лацо розглядали за допомогою відеоповтору, в підсумку, арбітри все одно прийняли помилкове рішення. І хоча згодом КХЛ визнала помилку суддівської бригади, дискваліфікувавши інспектора матчу, осад, як кажуть, залишився неприємний.

ТАБЛО

КХЛ. «Плей–оф». Чвертьфінал. «Лев» — «Донбас» — 5:2 (Азеведо, 15; Матаї, 24; Новотни, 24; Врана, 28; Закріссон, 38 — Захаров, 49; Кагарлицький, 59), 3:4 ОТ (Врана, 18 (більш.), 20 (більш.); Матаї, 35 — Дадонов, 5; Белухін, 35 (більш.), 127; Якуценя, 55), 3:2 ОТ (Капанен, 28; Врана, 39 (менш.); Репік, 74 — Дадонов, 12 (більш.); Белухін, 29). Рахунок у серії — 2:1.