«Мундіаль» на продаж

21.03.2014
«Мундіаль» на продаж

Так Зепп Блаттер оголошував про виграш Росією тендеру на ЧС–2018. (Рейтер.)

Про те, що визначення господарів чемпіонатів світу з футболу 2018 та 2022 років відбулося «нечисто», британські ЗМІ заявили одразу після того, як у грудні 2010–го ФІФА віддала право приймати ці «мундіалі», відповідно, Росії та Катару. Прямо реагувати на звинувачення Міжнародна федерація футбольних асоціацій не стала, вочевидь боячись розбурхати «корупційне гніздо». Щоправда, згодом ФІФА провела внутрішнє антикорупційне розслідування, результатом якого стало пожиттєве відсторонення від футболу віце–президента цієї організації тринідадця Джека Уорнера та члена виконкому Моххамеда бен Хаммама з Катару. Утім їхню відставку не стали пов’язувати з нечесними відборами країн–господарок «мундіалів».

Але настав березень 2014–го. І зі США, і з Європи почали дедалі гучніше лунати голоси про потребу відібрати в Росії ЧС–2018 — через її військову інтервенцію в український Крим та його анексію. За цією ж схемою УЄФА та ФІФА на початку 1990–х років карали Югославію. На тлі злочинів російських політиків проти України знову постала й тема про купівлю ЧС.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, у слідчих з Федерального бюро розслідувань США є докази, що через кілька днів після того, як відбулися вибори господарів ЧС–2018 та 2022, Джек Уорнер отримав від катарської компанії два мільйони доларів. 1,2 млн. «спонсори» поклали на особистий рахунок функціонера, а решту передали його старшому синові. Тринідадець поспішив відхреститися від цих звинувачень. «Я абсолютно не зацікавлений у тому, щоб уплутуватися в дурниці, які розносяться як новини щодо мого зв’язку з катарською стороною. Я не маю намірів приєднуватися до тих, хто веде полювання на відьом у питанні катарської заявки на ЧС–2022», — заявив Уорнер.

Хай там як, а ФІФА розпочала внутрішню перевірку щодо нових обставин. Шеф служби розслідувань Міжнародної федерації футболу Майкл Гарсія взявся інтерв’ювати 12 діючих членів виконавчого комітету, які брали участь у виборах господарів ЧС–2018 та 2022. Також Гарсія поспілкується з президентом УЄФА Мішелем Платіні та ФІФА — Зепом Блаттером, якого, до слова, в 2011 році Уорнер якраз сам і звинуватив у продажу чемпіонату світу Катару. Щоправда, докази своїх заяв опальний функціонер не надав. «За порадою свого адвоката я не буду оприлюднювати викривальну переписку з Блаттером», — заявив тоді Уорнер.

Три роки тому швейцарцеві вдалося загасити корупційний скандал, не дозволивши йому вийти за стіни підпорядкованої йому з 1998 року установи.

Водночас майбутні вибори президента ФІФА, заплановані на 2014 рік, та загострення політичних стосунків по лінії Захід—Росія, думається, здатні пролити світло на деталі вибору господарів ЧС–2018 та 2022.

Переважна більшість експертів називає «мундіаль» у пустельному спекотному Катарі знущанням над самою сутністю футболу. Шукаючи вихід із непростої ситуації, розглядалися варіанти з перенесенням чемпіонату світу з літа на зиму. Утім, здається, вихід із лабіринту, в який загнали себе 78–річний Блаттер і Ко, шукатимуть уже інші люди. І якщо в катарських шейхів таки відберуть ЧС, під питанням опиниться й «мундіаль» у Росії — адже голосування за господарів ЧС–2018/22 проходило в парі.