Вибір на виїзді

19.03.2014

Жителі Криму, які є громадянами України, зможуть проголосувати на дострокових президентських виборах у сусідніх областях України. Про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера.

Нагадаємо, він ще наприкінці лютого в коментарі «УМ» називав імовірно найбільшою загрозою президентським виборам–2014 військову агресію сусідньої держави, і це припущення стало реальністю. Як в окупованому Криму організувати голосування лояльних до Києва громадян? Відповідаючи на це запитання «України молодої», пан Магера зазначав, що для цього потрібно вивчити досвід Молдови й Грузії з їхніми проблемними територіями — Придністров’ям, Абхазією тощо. Тепер варіант відповіді є. «Як варіант, це може бути облаштування виборчих дільниць у сусідніх регіонах, зокрема, в Херсонській області, або облаштування виборчих дільниць по обласних центрах України. З тим, щоб наші громадяни, які живуть у Криму й Севастополі, мали можливість поїхати туди і взяти участь у голосуванні, — розповів заступник голови ЦВК в ефірі телеканалу БТБ, зазначивши, — але для цього треба буде, очевидно, додатковий закон приймати».

«Зараз у Криму центральна влада не контролює ні правоохоронні структури, ні органи місцевого самоврядування, ні органи місцевої виконавчої влади. Тому забезпечити безпеку цих членів виборчих комісій, спостерігачів, представників засобів масової інформації не є можливим», — висловив свою думку Магера.

Наразі складається враження, що більшість провідних партій «заморозили» свою участь у виборах. Але при ближчому розгляді виявляється, що вони перенесли свої з’їзди, на яких має бути висунуто кандидатів, на термін «після визначення з Кримом». «УДАР» вимагає проведення ви­борів у визначений Радою термін — 25 травня. Дата нашого з’їзду ще визначається у зв’язку з кримськими подіями», — повідомила «УМ» Ірина Геращенко, народний депутат від партії Віталія Кличка. В. о. Президента Олександр Турчинов в одному зі своїх звернень також наголошував, що вибори мають відбутися 25 травня.

Наразі ЦВК зареєструвала лише одного кандидата в президенти — колишнього першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна. Андрій Магера пронозує, що пожвавлення «перегонів» очікується у квітні, коли будуть формуватися виборчі комісії. Останній термін подачі документів на реєстрацію кандидатів — 4 квітня.

Є ІДЕЯ

«У ситуації, що склалася, можна подумати над тим, щоб покласти функції держави на тимчасово окупованій території Криму на регіональні меджліси кримськотатарського народу з одночасним фінансуванням їх із держбюджету України, — таку думку висловив у «Фейсбуці» журналіст та громадський активіст Вахтанг Кіпіані. — Вони мають стати де–факто райдержадміністраціями — складати реєстри громадян України, виборців, студентів, тих, хто потребує соціальної підтримки, бути комунікаторами із заблокованими частинами ВМСУ, ЗСУ, прикордонників тощо. Ми маємо в Криму, припускаю, до мільйона лояльних громадян — от їх і не можна кидати напризволяще, так само, як і військових».