Що упало — не пропало!

19.03.2014

Народна мудрість про те, що швидко піднята з підлоги річ не вважається такою, що впала, знайшла наукове підтвердження. Вчені з британського університету перевірили це правило, довідавшись, як швидко небезпечні бактерії «прилипають» до їжі, що випала з тарілки на підлогу.

Досліди проводили біологи з Університету Астона. Вони кидали на різні поверхні (килим, ламінат, кахель) грінки, бісквіти, липкі цукерки й вермішель, рахували від трьох до тридцяти секунд, після чого перевіряли, які бактерії встиг­ли потрапити на поверхню їжі.

Виявилося, що чим менше часу харч проводить на підлозі, тим безпечнішим він є. При цьому найчистішою з поверхонь виявився килим.

На думку керівника дослі­дження, мікробіолога Ентоні Хілтона, люди, які намагаються підняти з долівки їжу одразу після її падіння (за п’ять секунд і менше), праві у своєму переконанні. Тепер вони можуть вважати цю свою мудрість науковим фактом.

В університеті заодно з’ясували, що впале їдло хоч іноді споживають більшість британців (за даними опитування, 87 відсотків респондентів). При цьому близько 55 відсотків із них становлять жінки.