Слава Україні — героям Братислава

19.03.2014
Слава Україні — героям Братислава

В атаці — чеський легіонер «червоно–чорних» Лукаш Кашпар. (з сайта ХК «Донбас».)

Після двох поспіль стартових перемог над ризьким «Динамо» здавалося, що «Донбас» без проблем подолає перший раунд «плей–оф» КХЛ. Утім у боротьбі за місце в півфіналі Західної конференції донеччанам та рижанам довелося зіграти максимальну кількість відведених регламентом матчів — сім. Хоча чому дивуватися, якщо за підсумками регулярного чемпіонату суперники показали практично ідентичний результат? Нагадаємо, що в останньому матчі «регулярки» клуби України й Латвії розіграли між собою 4–5–те місця підсумкової таблиці.

Перемігши в тому матчі динамівців, підопічні Андрія Назарова отримали перевагу власного майданчика в першому раунді «плей–оф». Утім, сказати, що саме цей фактор допоміг «Донбасу» виграти вирішальний поєдинок, не можна, адже через протести сепаратистів у Донецьку сьомий матч серії ліга перенесла за кордон. На пропозицію донеччан — до Братислави.

Без підтримки «червоно–чорні» там не залишилися. На арені «Словнафт» висадився численний десант фанатів із синьо–жовтими та клубними червоно–чорними прапорами. Їм підспівували й місцеві симпатики «Донбасу». Загалом, під куполом новенького палацу спорту, який цього року приймав матч «усіх зірок КХЛ», зібралося близько чотирьох тисяч глядачів. Думається, такий інтерес місцевої публіки до матчу «Донбасу» можна пояснити виступом за цей клуб двох словаків. І голкіпер Ян Лацо, й захисник Петер Подградськи отримали місце в стартовому складі, тож братиславська хокейна громада не почувалася чужою на поєдинку «заїжджих» команд. До того ж свій словак є і в складі «Динамо» — нападник Марцел Госса, той самий, який у шостому матчі, в Ризі, вже після фінальної сирени зав’язав бійку з американським легіонером «Донбасу» Клеєм Уїлсоном і вийшов із сутички з розбитою до крові губою.

«Кажуть, що грати сьомий матч у серії «плей–оф» — кращого бути не може. Однак я трохи боявся, адже в останніх поєдинках воротар «Динамо» спіймав свою гру», — охарактеризував передстартові емоції Андрій Назаров.

Цікаво, що до позавчорашньої зустрічі Братислава вважалася фартовою для обох команд, де ні «Донбас», ні «Динамо» раніше не програвали. Утім у понеділок хтось мав поступитися. Із дистанції зійшли підопічні Артіса Аболса. Нагадаємо, торік вони, як і донеччани, у «плей–оф» КХЛ не вийшли, зате виграли втішний «Кубок надії», перемігши у чвертьфіналі саме «Донбас». Тож, можна вважати, українська команда взяла своєрідний реванш — 3:1 на користь номінальних господарів.

«Серія вийшла дуже цікавою, жодна з команд не хотіла здаватися, всі билися до кінця. Можливо, десь удача була на нашому боці. Візьмемо це везіння і готуватимемося до другого раунду», — сказав російський тренер «Донбасу». Героєм матчу став його співвітчизник, нападник Євген Дадонов, який відзначився двома закинутими шайбами.

Не виключено, що свої домашні матчі в наступному раунді Кубка Гагаріна, де суперником «Донбасу» буде празький «Лев», українська команда знову гратиме в Братиславі. «Те, що «Донбас» не гратиме в Україні, — це абсолютно точно. А ось де і як, вирішуватимемо. Варіантів багато. В першу чергу хочемо почути сам «Донбас» — клуб сам має право вибирати, де йому проводити домашні ігри», — заявив віце–президент КХЛ Володимир Шалаєв.

Одразу по закінченні переможного поєдинку з «Динамо» наставник донеччан заявив: «Мені подобається Братислава. Нічого говорити не буду, але якщо все йтиме так, як іде зараз, то два домашні матчі ми проведемо в Братиславі. А рішення прийматиме керівництво КХЛ».

А головною сенсацією першого етапу «плей–оф» став виліт із розіграшу чинного володаря Кубка Гагаріна — московського «Динамо», яке в затяжному семиматчевому протистоянні не змогло впоратися з ярославським «Локомотивом».

ТАБЛО

КХЛ. «Плей–оф». Перший раунд. «Донбас» — «Динамо» (Р) — 3:1 (Дадонов, 5 (більш.), 47; Лайне, 7 — Мейя, 17; рахунок у серії — 4:3), «Динамо» (М) — «Локомотив» — 1:5 (серія — 3:4), «Салават Юлаєв» — «Торпадо» — 2:1 (серія — 4:3).

Пари 1/4 фіналу: СКА — «Локомотив», «Лев» — «Донбас»; «Металург» (Мг) — «Сибір», «Барис»— «Салават Юлаєв».

 

ФАН–СЕКТОР

Уболівальники нижньогородського «Торпедо», які вчора вранці їхали на матч із «Салаватом Юлаєвим» до Уфи, потрапили в автокатастрофу. На території Башкирії водій автобуса «Мерседес» із 39 пасажирами не впорався з керуванням, на повороті автобус перекинувся в кювет. Один уболівальник загинув, троє з травмами потрапили до лікарні.