Хоч не рано почали...

18.03.2014
Хоч не рано почали...

Панно у вигляді прапора Військово–Морських сил України, яке витворили фанати на НСК «Олімпійський» у Києві. (Рейтер.)

Старт весняної частини національної футбольної першості дозволив уболівальникам на деякий час переключити думки з суспільно–політичних на спортивні. І хоча минулих вихідних трибуни стадіонів не змогли зібрати відчутну глядацьку аудиторію, сам факт поновлення ЧУ можна трактувати як позитивний знак. «Футбол об’єднує» — під таким лозунгом пройшли матчі 21–го туру.

«Потрібно повертати людей із вулиць на трибуни. Хай виплескують свої емоції на стадіоні», — заявив президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс. І справді, на відміну від вуличних, спортивні баталії пройшли цілком мирно. Жодних ексцесів з уболівальниками не виникло. Міліція не мала потреби пантрувати арени. Ба, більше: саме футбол став тим «клеєм», який поєднав континентальну Україну, Крим, Донбас та Слобожанщину.

На трибунах стадіонів у минулі суботу й неділю було мінімум власне клубної символіки і максимум синьо–жовтих прапорів. А ще одним прапором, який майорів над більшістю арен, був стяг Військово–Морських сил України. Фани «Динамо» на своїх секторах пішли найдалі й спромоглися на унікальну інсталяцію, виклавши кольоровими блоками біло–блакитне знамено ВМСУ площею в сотні квадратних метрів.

Давні супротивники забули про ворожнечу: у Запоріжжі, Львові та інших містах пройшли спільні матчі фанів різних команд. Усі кошти, виручені від квитків на гру «Карпати» — «Волинь», домовлено перерахувати на підтримку Героїв Майдану. Севастопольські вболівальники в Дніпропетровську й сімферопольські — в Києві — так само затято підтримали спільний порив прапорами України й ВМСУ. Над усіма стадіонами незчисленну кількість разів — зокрема й замість «Футбольного маршу» на початку та наприкінці матчів — лунав Гімн «Ще не вмерла». Фанати повсюдно вшановували героїв Небесної сотні хвилинами мовчання та плакатами. «Крим — це Україна» — сповіщав величезний транспарант між секторами на НСК «Олімпійський». Це зворушувало й мобілізувало водночас. Чемпіонат відновили таки недарма.

Щоправда, певний час під питанням залишався матч між «Таврією» та «Динамо». Проте жест доброї волі президента «біло–синіх» Ігоря Суркіса зняв усю невизначеність. При тому, що самопроголошене керівництво АР Крим намагалося переконати сімферопольців відмовитися від проведення «домашнього» матчу з динамівцями на полі столичного НСК «Олімпійський», команда Ніколая Костова таки прибула до Києва.

Перед тим генеральний директор ФК «Таврія» Олександр Бойцан направив до ПЛ офіційний лист: «Через обставини, які не залежать від нас, клуб не має можливості перевезти в Україну команду, яка нині перебуває в Туреччині. Дані умови розглядаємо як форс–мажорні, а також враховуючи особливу соціальну роль «Таврії» в Автономній Республіці Крим, просимо розглянути можливість переносу матчу 21–го туру на іншу дату». Утім дирекція прем’єр–ліги відмовила «Таврії» в задоволенні її клопотання. Але Ігор Суркіс узяв на себе всі витрати з доставкою команди–суперниці до Києва, і вся напруга, що виникла навколо цієї зустрічі, автоматично зникла. Але як і де надалі проходитимуть домашні матчі «Таврії» й «Севастополя» — ще те питання... Оптимісти стверджують, що в схожих умовах у Молдові — навіть після реальної війни — «Шериф» та інші клуби Придністров’я продовжили виступи в чемпіонаті «спірної метрополії».

Доволі мирною була атмосфера й на полі «Олімпійського», хоча перевага номінальних гостей, динамівців, над сімферопольцями була більш ніж очевидною. При цьому підопічні Олега Блохіна довгий час не могли розпечатати ворота Сергія Погорілого, який після тривалої дискваліфікації знову повернувся в гру. З іншого боку, «рамку» — вперше після 2012 року — захищав Олександр Рибка. Він відбув «допінгову» дискваліфікацію, зароблену в «Шахтарі», повернувся до столиці, напередодні встиг побитися з місцевими фанами, але на стадіоні попросив пробачення і, схоже, помирився з «ультрасами» «Динамо». Ті мали підстави, щоб зневажати Сашка, який у формі «кротів» показував «факи» динамівським трибунам.

Перший гол «Динамо» в новому сезоні — на рахунку конголезького легіонера Дьємерсі Мбокані, який ударом головою замкнув подачу з кутового. Пропустивши м’яч, підопічні Костова кинулися шукати щастя біля чужих воріт, за що були покарані візаві, яким удалося реалізувати контратаку.

Загалом хлопці Блохіна мали чимало нагод, щоб зробити рахунок розгромним, проте забити більше двох м’ячів не змогли. Натомість під завісу поєдинку «Таврія» реалізувала ледь не єдиний свій напівмомент. Мяч, який необачно відкинув назад Рибці Євген Хачеріді, перехопив екс–одесит Лучіан Бурдужан і, обігравши стража динамівських воріт, скерував «шкіряного» в порожні ворота.

«Перший матч — він завжди складний», — так Олег Блохін прокоментував дії своїх підопічних, за грою яких на «Олімпійському» спостерігала рекордно мала аудиторія глядачів — трохи більше 11,5 тисячі.

«Шахтар» весняну частину ЧУ також розпочав матчем проти аутсайдеру турніру — запорізького «Металурга», і на відміну від динамівців, завершив його розгромною перемогою — 3:0.

Підопічні Олега Тарана вирішили зіграти з чемпіоном країни у відкритий футбол. За це й поплатилися. «Ви бачили, що ми створили чимало голевих моментів, потрібно було їх лише реалізувати», — пояснював причини розгрому наставник запоріжців.

З аналогічним рахунком закінчилося протистояння «Дніпра» та «Севастополя», де головним героєм матчу став Євген Селезньов. Один із найкращих бомбардирів минулої першості, він минулого року мав проблеми з прицілом, однак після тривалої паузи знову включився в боротьбу за індивідуальний приз.

Власну втіху після перемоги «Дніпра» мав і його капітан Руслан Ротань. Він провів уже 300–й матч у чемпіонатах України, ставши 24–м учасником умовного «клубу гвардійців–трьохсотників». Серед гравців, які продовжують виступи, це десятий показник.

Після від’їзду до Росії кращого бомбардира поточного ЧУ Марко Девича харківський «Металіст» опинився у складній ситуації, коли ніким замінити забивного форварда. Власне, у грі проти «Говерли» за харків’ян влучним ударом відзначився лише захисник Папа Гуйє. Варто зазначити, щоб був у матчі й точний удар Едмара, який міг принести «Металісту» перемогу. Але за рахунку 1:1 у компенсований час суддівська бригада на чолі з Віктором Швецовим цей гол не зарахувала, зафіксувавши під час розвитку результативної комбінації офсайд. Повтор показав, що це рішення було хибним. Утім результат уже не скасуєш, і амбітний «Металіст», маючи величезні фінансові проблеми, відкочується ще нижче в турнірній таблиці...

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 21–й тур

«Металург» (Д) — «Іллічівець» — 1:1

Гол: Мораес, 48 — Чурко, 21

1500 глядачів

«Карпати» — «Волинь» — 0:1

Голи: Козьбан, 76

5700 глядачів

«Дніпро» — «Севастополь» — 3:0

Гол: Селезньов, 18, 36; Коноплянка, 85

10209 глядачів

«Ворскла» — «Зоря» — 1:1

Голи: Яхович, 50 — Болі, 38

3700 глядачів

«Металург» (З) — «Шахтар» — 0:3

Голи: Адріано, 23; Тейшейра, 30, 81

9800 глядачів

«Металіст» — «Говерла» — 1:1

Голи: Гуйє, 16 — Шарпар, 7

Вилучення: Орос, 70 («Г»)

11480 глядачів

«Таврія» — «Динамо» — 1:2

Голи: Бурдужан, 90+1 — Мбокані, 38; Ярмоленко, 50

11530 глядачів

«Чорноморець» — вільний від ігор

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 18 13 2 3 41–14 41

2. «Динамо» 18 11 3 4 36–20 36

3. «Дніпро» 17 10 5 2 33–18 35

4. «Металіст» 17 9 7 1 31–15 34

5. «Чорноморець» 17 9 5 3 18–11 32

6. «Ворскла» 18 6 8 4 26–27 26

7. «Зоря» 18 6 7 5 21–17 25

8. «Металург» (Д) 18 6 6 6 27–31 24

9. «Волинь» 18 6 5 7 18–26 23

10. «Карпати» 17 4 7 6 18–23 19

11. «Севастополь» 18 5 4 9 19–33 19

12. «Іллічівець» 18 5 3 10 15–21 18

13. «Говерла» 18 4 3 11 15–27 15

14. «Металург» (З) 18 1 5 12 16–32 8

15. «Таврія» 18 2 2 14 13–32 8

Бомбардири: Девич («Металіст»/«Кубань») — 15, Мораес («Металург» (Д)) — 11, Селезньов («Дніпро») — 10.

КАЛЕНДАР

Чемпіонат України: матчі, що залишаються

22–й тур

22 березня

«Севастополь» — «Металіст»

«Шахтар» — «Дніпро»

«Чорноморець» — «Таврія»

«Динамо» — «Металург» (З)

23 березня

«Зоря» — «Металург» (Д)

«Волинь» — «Ворскла»

«Говерла» — «Карпати»

23–й тур

базовий день — 29 березня

«Металург» (З) — «Таврія»

«Дніпро» — «Динамо»

«Металіст» — «Шахтар»

«Карпати» — «Севастополь»

«Ворскла» — «Говерла»

«Металург» (Д) — «Волинь»

«Іллічівець» — «Чорноморець»

24–й тур

5 квітня

«Чорноморець» — «Металург» (З)

«Севастополь» — «Ворскла»

«Шахтар» — «Карпати»

«Динамо» — «Металіст»

«Таврія» — «Дніпро»

«Зоря» — «Іллічівець»

«Говерла» — «Металург» (Д)

25–й тур

12 квітня

«Ворскла» — «Шахтар»

«Карпати» — «Динамо»

«Іллічівець» — «Волинь»

«Зоря» — «Чорноморець»

«Металург» (Д) — «Севастополь»

«Дніпро» — «Металург» (З)

«Металіст» — «Таврія»

19–й тур

16 квітня

«Металіст» — «Зоря»

«Дніпро» — «Волинь»

«Металург» (З) — «Говерла»

«Динамо» — «Шахтар»

«Металург» (Д) — «Чорноморець»

«Карпати» — «Іллічівець»

«Таврія» — «Севастополь»

26–й тур

19 квітня

«Волинь» — «Зоря»

«Металург» (З) — «Металіст»

«Шахтар» — «Металург» (Д)

«Динамо» — «Ворскла»

«Таврія» — «Карпати»

«Говерла» — «Іллічівець»

«Чорноморець» — «Дніпро»

20–й тур

23 квітня

«Говерла» — «Дніпро»

«Волинь» — «Металіст»

«Чорноморець» — «Динамо»

«Севастополь» — «Металург» (З)

«Шахтар» — «Таврія»

«Іллічівець» — «Ворскла»

«Зоря» — «Карпати»

27–й тур

26 квітня

«Ворскла» — «Таврія»

«Волинь» — «Чорноморець»

«Зоря» — «Говерла»

«Металург» (Д) — «Динамо»

«Карпати» — «Металург» (З)

«Металіст» — «Дніпро»

«Іллічівець» — «Севастополь»

28–й тур

3 травня

«Металург» (З) — «Ворскла»

«Дніпро» — «Карпати»

«Таврія» — «Металург» (Д)

«Чорноморець» — «Металіст»

«Говерла» — «Волинь»

«Севастополь» — «Зоря»

«Шахтар» — «Іллічівець»

29–й тур

11 травня

«Говерла» — «Чорноморець»

«Зоря» — «Шахтар»

«Іллічівець» — «Динамо»

«Волинь» — «Севастополь»

«Карпати» — «Металіст»

«Ворскла» — «Дніпро»

«Металург» (Д) — «Металург» (З)

30–й тур

17 травня

«Чорноморець» — «Карпати»

«Севастополь» — «Говерла»

«Шахтар» — «Волинь»

«Динамо» — «Зоря»

«Таврія» — «Іллічівець»

«Дніпро» — «Металург» (Д)

«Металіст» — «Ворскла»