Гвардія в часи цейтноту

14.03.2014
Гвардія в часи цейтноту

«Регiоналам» не подобається, що пiдходи до парламенту досi контролює Самооборона Майдану. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Учора Верховна Рада зробила корисне та своєчасне діло: 262 голосами підтримала створення Національної гвардії. Щоправда, нове утворення формуватиметься на основі контингенту внутрішніх військ. Одночасно з цим Нацгвардія не лише виконуватиме різні функції всередині держави, а й «у взаємодії зі збройними силами України братиме участь у відсічі збройної агресії проти України», — наголосив в.о. Президента Олександр Турчинов, чий законопроект й було проголосовано в Раді. Чисельність Нацгвардії становитиме 60 тисяч бійців, але при необхідності вона може бути збільшена за згодою Верховної Ради.

Просуваючи свій варіант закону, Турчинов заявив: «Небезпека в Україні сьогодні реальна. Ніколи зволікати. Досить гратися». Саме цейтнотом пояснив у коментарях «УМ» «свободівець» Юрій Сиротюк той факт, що парламент відкинув його — альтернативний — законопроект. «Філософія цього документа полягала в тому, що Національна гвардія має бути спеціальним органом , не підпорядкованим МВС, аби в Президента — як свого часу в Януковича — не виникло спокуси застосувати її проти власного народу», — сказав Сиротюк.

Що й казати, репутація у бійців ВВ, яких де–факто перейменували у гвардійців з видачею нової амуніції, але збереженням колишньої суті, й дійсно підмочена. Саме «вевешники» знущались у січні цього року над Михайлом Гаврилюком і допомагали «Беркуту» «покращувати» ситуацію в країні. Втім Сиротюк переконаний: у спокійніші часи Рада неодмінно повернеться до розгляду його дітища.

Верховна Рада також учергове повернулась до питання реабілітації політв’язнів і, вочевидь, з метою «оптимізації» процесу вирішила створити спеціальну комісію. Її склад становитимуть 15 осіб: вісім із них призначатимуть за квотою суддів, сім — за пропозиціями народних депутатів. До комісії матимуть змогу звернутись громадяни, яких піддавали політичним репресіям. За відповідний законопроект авторства Сергія Пашинського («Батьківщина») проголосували 240 нардепів.

До речі, відвідуваність Ради істотно впала: минули часи, коли рішення приймались не простою, а конституційною більшістю. Для новоствореної коаліції (до якої входить 250 парламентаріїв) це не є проблемою — голосів вистачає й так. Але прикметною є мотивація «прогулів», до якої вдаються фракції ПР та КПУ, які оголосили колегам бойкот. Якщо КПУ протестує проти захвату її партійних офісів (інформацією про це буцімто володіє Адам Мартинюк), то «регіоналам» не до смаку прохід крізь стрій Самооборони Майдану, яка вже традиційно зустрічає нардепів на вході до парламенту.

Про це з трибуни ВР заявила «регіоналка» Ганна Герман. Вона ж зазначила наступне: «Ми маємо врешті дати суспільству відповіді на питання: хто стріляв у людей на Майдані? Хто отруїв Ющенка? Де кучмівські «кольчуги»? Хто вбив Гію Гонгадзе?». З контексту її промови випливає, що без отримання відповідних відповідей Герман та її колеги «не будуть підтримувати навіть добрі законопроекти», бо «країна має повернутися в правове поле». Що ж, принаймні одне запитання вона може сміливо поставити своєму колишньому шефу, якого екс–радниця Президента порівнювала то з дияволом, то з Обамою, то… з Тарасом Шевченком. Уже хто–хто, а Янукович знає напевно, хто стріляв у людей на Майдані — варто лише направити запит у Ростов–на–Дону...

ОРІЄНТИР

Парламент ухвалив курс на євроінтеграцію

На прохання уряду Верховна Рада в четвер розглянула та проголосувала за постанову, яка підтверджує курс України на євроінтеграцію. Постанову вносив в.о. Президента Олександр Турчинов, «за» проголосували 252 депутати.

Раніше Євросоюз підтвердив готовність укласти Угоду про асоціацію вже найближчим часом. Підписання політичної частини цієї Угоди орієнтовно заплановано на 20–ті числа березня.