Низький старт під дулами автоматів

14.03.2014
Низький старт під дулами автоматів

«Динамо» та «Таврія» знову зіграють на «Олімпійському». (з архіву «УМ».)

Через складну соціально–політичну ситуацію в Україні та загрозу війни з Росією початок другої частини українського чемпіонату довелося відкласти на два тижні. І хоча криза далека від вирішення, керівництво держави й силових відомств таки дало відмашку «на старт». Як ідеться в офіційному повідомленні на сайті прем’єр–ліги, за результатами спільної наради за участю міністра молоді та спорту України, керівників ФФУ, ПЛ, ПФЛ, СБУ та МВС України було досягнуто домовленості розпочинати національний чемпіонат 15 березня. Змагання поновляться матчами 21–го туру, тоді як поєдинки двох попередніх турів перенесені на резервні дати. Зокрема, «Динамо» й «Шахтар» зіграють 16 квітня.

Хай там як, а матчі національної першості потребуватимуть підвищених заходів безпеки. Як зазначили в Мінмолодьспорті, додаткові сили правопорядку будуть створені із добровольців клубних «ультрас».

З огляду на ситуацію в Криму, дозволити «Таврії» проводити домашні матчі в Сімферополі прем’єр–ліга не наважилася. Кримський клуб сам звернувся до організаторів турніру з проханням про перенесення гри 21–го туру проти «Динамо» на НСК «Олімпійський» у Києві — «у зв’язку з неможливістю забезпечити безпеку учасникам матчу на стадіоні «Локомотив» у місті Сімферополь».

Інша кримська команда — «Севастополь» — свій перший офіційний матч у новому році має зіграти завтра в Дніпропетровську, як і передбачає календар, а от чи проведуть «моряки» свій наступний поєдинок, проти «Металіста», в рідному місті, — наразі невідомо. Хоча ПЛ вже затвердила дату й час проведення цього поєдинку. «Матч, у якому «Металіст» на виїзді зустрінеться з «Севастополем», призначений на 22 березня, 14.00», — йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті харків’ян.

Водночас є дані, що на ФК «Таврія» і «Севастополь» місцеві чиновники–сепаратисти чинять серйозний тиск із вимогою взагалі припинити виступати в чемпіонаті України. «Зараз найбільша проблема цих клубів — не на футбольному полі, не в результатах чи підготовці футболістів. Головне, щоб «Таврія» та «Сімферополь» узагалі дограли чемпіонат. Там футболу мало, там багато політики», — повідомляє футбольний коментатор Ігор Циганик.

Щодо Харкова, то в неділю «Металіст» готується до прийому гостей з Ужгорода. Після відставки Мирона Маркевича та продажу в казанський «Рубін» Марко Девича шанси «слобожанців» на чемпіонство впали. Дехто прогнозує, що «Металіст» чекають важкі часи, адже їхній власник Сергій Курченко нині переживає серйозні фінансові проблеми й ховається в Москві.

Цікаво буде подивитися на стартовий склад, який виставить на гру з «Говерлою» новий наставник «МХ» Ігор Рахаєв, котрий раніше був помічником Маркевича. Днями стало відомо, що розташування клубу залишили аргентинець Гомес та бразилець Соуза. Проте від’їзд цих гравців наставник пояснює не демаршем, а життєвими обставинами. Так, за словами Рахаєва, Алехандро Гомес просто повіз на батьківщину свою сім’ю і зовсім скоро повернеться назад. А відліт до Бразилії Соузи нібито пов’язаний із необхідністю діагностики та лікування травми.

Учора з’явилося зізнання бразильського хавбека «Дніпра» Джуліано, який готовий покинути «воєнну» Україну в будь–який момент. Ходили чутки, що без закордонного легіону залишилася луганська «Зоря», проте її керманич Юрій Вернидуб заявив, що ніхто не планує прощатися з командою. «Усі екстраординарні події відбуваються в центрі Луганська. У нас у клубі все спокійно, ми знаходимося в робочому процесі, тому іноземці, які захищають кольори «Зорі», не мандражують», — сказав у інтерв’ю газеті «Команда» Вернидуб.

Донецькому «Шахтарю» також вдається тримати кадрову ситуацію під контролем, натомість лави «Металурга» покинув цілий ряд «заробітчан». Попрощалися з «метадонами» болгарин Велізар Димитров, бразилець Соарес та росіянин Микита Безліхотнов. Масовий відхід легіонерів стався в «Чорноморці», де одразу п’ятеро провідних виконавців вирішили розірвати контракти. І взагалі без легіонерів починає весняну частину сезону маріупольський «Іллічівець».

Проблеми іншого характеру виникли у «Карпатах». Через велику фінансову заборгованість перед ПЛ Федерація футболу України заборонила львів’янам реєструвати нових гравців. Як результат, «біло–зелені» погрожують бойкотувати свій поєдинок із «Волинню». «Це їхнє право. Однак якщо вони приймуть таке рішення, то вони повинні розуміти його наслідки. У будь–якому разі, це шантаж», — у коментарі телеканалу «Футбол» заявив віце–президент ФФУ Анатолій Попов.

«Волинь» останні кілька тижнів провела без свого наставника Віталія Кварцяного — він із підозрою на інфаркт перебував на лікарняному.

ХТО КУДИ

Розклад матчів 21–го туру ПЛ

15 березня

«Металург» (Д) — «Іллічівець» (17.00)

«Карпати» — «Волинь» (17.00)

«Дніпро» — «Севастополь» (19.30)

16 березня

«Ворскла» — «Зоря» (14.00)

«Металург» (З) — «Шахтар» (17.00)

«Металіст» — «Говерла» (19.30)

«Таврія» — «Динамо» (19.30)

Турнірна таблиця:

І О

1. «Шахтар» 17 38

2. «Металіст» 16 33

3. «Динамо» 17 33

4. «Дніпро» 16 32

5. «Чорноморець» 17 32

6. «Ворскла» 17 25

7. «Зоря» 17 24

8. «Металург» Д 17 23

9. «Волинь» 17 20

10. «Карпати» 16 19

11. «Севастополь» 17 19

12. «Іллічівець» 17 17

13. «Говерла» 17 14

14. «Металург» З 17 8

15. «Таврія» 17 8