Ворог біля Каховки

13.03.2014

У ніч на середу на Херсонщині співробітники СБУ затримали розвідувальну групу Збройних сил РФ. Метою професійних розвідників було вивчення оперативної обстановки, отримання даних про передислокацію та ступінь готовності підрозділів ЗСУ на території області до війни, а також вербування добровольців–агітаторів для дестабілізації ситуації в прикордонних iз Кримом селищах, повідомляє прес–центр СБУ.

Лідер цієї групи, 33–річний уродженець Рязанської області, офіцер військової розвідки РФ, мав при собі фальшивий паспорт громадянина України на ім’я Арбузова Євгена Сергі­йовича. Російський військовий письмово зізнався, що збирав інформацію розвідувального характеру: координати знахо­дження блокпостів прикордонних військ, розташування частин і підрозділів ЗСУ тощо.

«Вже відомо, що ця розвідгрупа проникла на територію Херсонської області та АР Крим в обхід усіх пунктів контролю, — розповіли у прес–службі УСБУ Херсонщини. — Найбільше російських розвідників цікавили: 3–й зенітно–ракетний дивізіон у Каховці, 208–ма зенітно–ракетна бригада та підрозділи 79–ї автомобільної бригади».

На даний час неспокійно у всіх районах області, які межують iз Кримом. Російські військові вже розташувалися в Каланчацькому, Чаплинському, Новотроїцькому та Генічеському районах Херсонщини, що межують із півостровом. Ставлення до них iз боку мирного населення негативне. Так, у селищі Чонгар люди пригрозили заблокувати основну магістральну трасу «живим ланцюгом» у тому випадку, якщо російські військові не припинять інтервенцію.

За словами «губернатора» Херсонщини, в разі необхідності проведення екстреної евакуації населення з півострова Крим — південний регіон готовий надати людям транспорт, а також тимчасовий притулок. Близько п’яти тисяч людей зможуть одночасно розміститися в курортних установах Генічеського та Скадовського районів.

Для відсічі інтервентам у село Чонгар прибув особовий склад 79–ї окремої повітряно–десантної бригади, яка дислокується у Миколаєві. Разом iз прикордонниками та за допомогою місцевої влади десантники укріплюють позиції. Ставлення мирного населення до подій однозначне: люди готові підтримати українських військових як морально, так і матеріально. Дізнавшись, що наші хлопці відчувають потребу в харчах, селяни охоче поділилися продуктами власного виробництва, а також предметами першої необхідності.

ДО РЕЧІ

Напередодні, в ніч iз 10 на 11 березня, у Донецьку співробітники СБУ затримали російського контррозвідника, який збирався організувати диверсійно–підривну групу для дестабілізації ситуації в Україні й мав досвід служби у гарячих точках Росії (Дагестані, Осетії тощо). «Небезпека затриманого в тому, що це не звичайний злочинець, а підготовлений, фаховий диверсант. І така особа ходила по шахтарській землі з вибухівкою і створювала диверсійні групи для підготовки вибухів у громадських місцях iз масовим перебуванням людей, — повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко. — Це — груба робота іноземних спецслужб, причому в найгіршому її варіанті — диверсійному».

За даними СБУ, затриманий організував діяльність низки екстремістських груп, у тому числі забезпечив їх озброєнням та вибухівкою. Серед його особистих речей виявлено компоненти для виготовлення вибухового пристрою, зокрема речовину, схожу на пластид, і детонатори. Це не перший російський диверсант, затриманий на Донбасі. СБУ розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 ККУ (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Пан Наливайченко зазначив, що головне завдання СБУ — запобігти скоєнню злочинів проти держави, проти наших громадян і убезпечити їх від диверсій. Тому особисто звернувся до всіх громадян: повідомляти про факти, підозри щодо можливих диверсій за телефоном довіри СБУ: 0–800–501–482.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>