НОВИНИ ПЛЮС

13.03.2014

Справа Добкіна

Шевченківський райсуд Києва обрав міру запобіжного заходу для екс–голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна у вигляді домашнього арешту. Феміда вирішила не призначати заставу, яку пропонував внести за звільнення затриманого олігарх Рінат Ахметов. Сам пан Добкін, який добу провів в ізоляторі тимчасового утримання, заявив, що, згідно з рішенням суду, він має перебувати у своєму помешканні в Києві, причому на вулицю не має права виходити з 14–ї години дня до 9–ї години ранку (якщо його не викликав до себе слідчий). Також екс–«губернатор» повідомив, що не відчував до себе упередженого або грубого ставлення слідчого. При цьому підозрюваний у сепаратизмі наголошує, що й надалі планує балотуватися на посаду Президента України під час ви­борів 25 травня. Нагадаємо, що Добкіна було затримано в понеділок під час допиту слідчими ГПУ за зазіхання на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 110 КК).

Справа Кернеса

Мер Харкова Геннадій Кернес вважає, що кримінальне провадження проти нього «сфабриковане міліцією на чолі з Арсеном Аваковим». На його переконання, причиною початку кримінального провадження стало зведення особистих рахунків нинішнього глави МВС Арсена Авакова з ним. «Тут Арсен Борисович Аваков перегнув палицю», — каже Геннадій Адольфович Кернес і припускає, що така схема придумана для його звільнення з посади мера Харкова.

Кернес також зазначив, що прова­дження створювалося проти нього поспішно, адже у повістці зазначено неправильну дату народження й адресу, за якою він не прописаний і не проживає. Відповідно до повістки, провадження щодо мера відкрито за підозрою в незаконному позбавленні волі або викраденні людини, катуваннях і погрозах убивством.

«Ці статті не те що до мене не підходять, я чітко розумію, навіщо це робиться і чому таку палітру статей мені пред’явлено», — заявляє мер Харкова із украй скандальною репутацією, проти якого неодноразово порушували справи ще в часи, коли МВС очолював Юрій Луценко. Однак пан Геннадій обіцяє брати участь у всіх слідчих діях, спрямованих на встановлення істини.

Козак претензій до ката не має

Близько вісімдесяти працівників спецпідрозділу внутрішніх військ «Ягуар» та кілька представників Печерської самооборони позавчора пікетували Генпрокуратуру з вимогою негайного звільнення їхнього колеги прапорщика Леоніда Ломоноса, якого два тижні тому затримали за підозрою у знущанні над козаком Михайлом Гаврилюком під час протистоянь на вулиці Грушевського 23 січня (відповідний ролик знущань бійців «Беркута» і «Ягуара» приголомшив тоді весь світ). Учасники акції заявили, що не вимагають припинити кримінальне провадження проти свого колеги, але не підуть від приміщення ГПУ, допоки Ломоносу не пом’якшать запобіжний захід. Вгамувати бійців «Ягуара» зміг лише новий командувач ВВ Степан Полторак, який змусив невдоволених силовиків відійти на інший бік вулиці, зазначивши, що питання Ломоноса він обговорюватиме із керівництвом ГПУ.

Зауважимо, що саме позавчора суд продовжив прапорщику запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Завдяки відеодоказу Ломоноса підозрюють у тому, що він вдарив козака ногою по сідницях. Водночас учасники пікету Генпрокуратури зачитали листа від Гаврилюка, в якому він написав, що не має претензій до Ломоноса. Сам постраждалий підтвердив існування такої заяви.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>