Сто років невідомості

13.03.2014

Коли берлінець Ріхард Платц жартома кинув у Балтійське море (а можливо, і в річку, що в нього впадає) пляшку з цидулкою, то вже точно не розраховував, що свого адресата вона шукатиме більше ста років. Значно довше, ніж прожив сам Ріхард, який невдовзі загинув у боях Першої світової війни.

Пляшку з–під вікової давності пива днями виловив у Балтійському морі рибалка із селища Хайкендорф, що в німецькій землі Шлезвіг–Гольштейн. За словами Конрада Фішера, спершу він збирався викинути знахідку, але побачив, що всередині щось є. Розкоркувавши пляшку, чоловік знайшов там придбану в Данії листівку з двома німецькими марками і посланням, датованим 17 травня 1913 року. Автор листа просив того, хто знайде пляшку, надіслати листівку на його домашню адресу в Берліні (тому й марки завбачливо приклеїв). Розшукавши родичів Ріхарда Платца, Конрад з’ясував, як склалася його доля.

А листівку поки що залишив собі. Як повідомляє сайт The Local, спершу рибалка планує віддати раритет на дослідження експертам, а потім або передасть якомусь музею, або виставить на аукціон. Адже це наразі найстаріший із будь–коли знайдених послань у пляшках. Згідно з Книгою рекордів Гіннесса, досі найдовше плавала пляшка з листом, який виловили у 2012 році через 97 років після написання.