Докази не горять

12.03.2014
Докази не горять

Знайдено не просто документи, а цілий «тіньовий» архів! (з сайта dancor.sumy.ua.)

У ніч на 8 березня громадські активісти виявили у дачному кооперативі біля села Червоне Сумського району склад фінансових документів невідомого походження. Частина їх вже була спалена. Про знахідку одразу повідомили автомайданівців, а активіст і віднедавна член Сумського міськвиконкому Сергій Бєсєдін зателефонував до міліції. Повідомили й народного депутата Олега Медуницю, який викликав на місце представників податкової служби. На під’їздах до дач створили блокпости.

Власник не приїхав

«Про сховок повідомили знайомі, чиї ділянки знаходяться у кооперативі, — розповів громадський діяч Юрій Тищук. — Документи звозили три дні, а потім почали спалювати. Є підозра, що це пов’язано з екс–«губернатором» Юрієм Чмирем».

Ґрунтувалася підозра на тому, що власники двох дач нібито були знайомими з паном Чмирем. Принаймні одна дача належить директору дитячого Футбольного центру «Барса», створеного екс–головою області.

«Ми виїхали близько опівночі, — розповів керівник сумського Автомайдану Єгор Губенко. — На вказаній ділянці виявили велику кількість документів, приблизно на три «Газелі». Спочатку думали, що це частина архівів із Межигір’я. Разом із Самообороною охороняли документи до ранку...»

На ділянку з небідним маєтком активісти зайшли з дозволу сторожа. Під навісом для катера та квадроцикла лежали стоси запакованих паперів. «Десь зо два кузови КамАЗа, — знайшов свою одиницю виміру Юрій Тищук. — Як розповів сторож, дві тачки він уже спалив у пічці, бо, мовляв, відключили газ, то треба було грітися. Він же зателефонував господарям і повідомив про ситуацію».

Утім замість господарів потрапити до дачі спробували нібито колишні міліціонери на машині з харківськими номерами. І хоча вони казали, що приїхали на прохання власника, їх не пропустили.

«Андрюші» — мільйон

Цікаво, що численні пакунки з паперами мали написи, що свідчать про їх широке географічне похо­дження — Херсон, Чернівці, Суми, Запоріжжя... А їхній вміст позначали лаконічним «готівка», «відкати» тощо. Також вказані дати: від 2010 до 2013 року. За ніч активісти переглянули дещо і зробили висновок, що бухгалтерія велася ретельно. Акти купівлі–продажу, накладні...

«Скажімо, є якісь документи про продаж інвентарю, канцтоварів, — каже Юрій Тищук. — Кожен — на невелику суму, та в загальному підсумку все складається у значні цифри. Окремо було упаковано цілий стос свідоцтв про реєстрацію фізичних осіб — підприємців. Ще були теки з підсумками якихось «чорних кас»: прихід, видаток. Скажімо, 1 липня 2012 року: приход від Харкова 12 тисяч, від Сум — 14 тисяч... Видаток: «Андрюші — мільйон». Є документи, які засвідчують, що якісь «ліві», може, контрабандні товари розповсюджувалися і продавалися через мережу підставних підприємців. Необліковані офіційно кошти від оборудок надходили до спільної «каси». Записи стосуються не лише України, а й російських підприємств. Напрошується висновок: такий тіньовий товарообіг був неможливим без «кришування» влади!».

Втім, які саме документи знайдено та які схеми вони можуть розкрити, — на це запитання мають відповісти фахівці. Дилетанту важко зрозуміти, що приховано за стосами «общаку». Але повірити у те, що «просто якась фірма вирішила спалити свої старі папери», а не здала їх як макулатуру, важко. Адже навіщо їх треба було везти на дачу під село Червоне?Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження за фактом знахідки, контролювати хід слідства будуть i активісти. Таке рішення було ухвалено на розширеній президії ГО «Майдан».

«Віддайте папери нам!»

Представники сумської податкової служби забрали з півсотні пачок, на яких було зазначено «Суми», а решту залишили «на зберігання» громадським активістам. А із понятими склали перелік документів, написали пояснення і перевезли документи на склади. Не обійшлося без конфліктів: представники партії «УДАР», які приїхали на один зі складів, категорично вимагали від автомайданівців та самооборонівців віддати документи їм. У результаті їм віддали лише частину пакунків, бо запідозрили, що партійці хочуть вдатися до нечесних оборудок.

Голова Сумської міськ­організації «УДАРу» Дмитро Лантушенко, у свою чергу, повідомив «УМ», що вони отримали сигнал, ніби «регіонали» знайшли підступи до складу самооборонівців і хочуть купити якісь папери. Тому його однопартійці вдалися до застережних заходів.

Схоже, певна третя сторона таки цікавиться документами і сіє смуту між активістами. Поки ж місцезнаходження ще одного складу відоме тільки дуже вузькому колу активістів — для надійності.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>